Αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς με Σερβικά αυτοκινούμενα πυροβόλα NORA-B-52 που παραδίδονται εσπευσμένα στην Κύπρο

H Σερβική πολεμική βιομηχανία αναμένεται να ολοκληρώσει την κατασκευή της πρώτης συστοιχίας των αυτοκινούμενων τροχοφόρων πυροβόλων NORA Β-52 ή MGS-25 Aleksandar βάσει του αρχικού κωδικού, των 155/52 χλστ. για την κυπριακή Εθνοφρουρά, σε μια προμήθεια-έκπληξη η οποία κρατήθηκε απόρρητη μέχρι σήμερα. Η συμφωνία προβλέπει ότι η Κύπρος θα λάβει συνολικά 24 οβιδοβόλα NORA Β-52, διαμετρήματος 155 χιλ., με 8 ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα Milos και η κατασκεύη τους αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Αυγούστου.

Το 2017, η Κυπριακή Δημοκρατία παρήγγειλε από τη Σερβία 24 αυτοκινούμενα πυροβόλα (4 πυροβολαρχίες) NORA B-52 των 155 χιλιοστών. Πρόκειται για πυροβόλα τα οποία είναι εγκατεστημένα σε οχήματα 8Χ8 και διαθέτουν αυτόματο σύστημα γεμίσματος έχοντας 36 βλήματα έτοιμα για χρήση. Το NORA B-52 μπορεί να βάλλει 11 βλήματα το λεπτό. Χρησιμοποιεί διάφορους τύπους βλημάτων με διαφορετικό βεληνεκές. Μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση έως και 42 χιλιόμετρα, ενώ διαθέτει αυτοματοποιημένο σύστημα κατεύθυνσης βολής με GPS. Ένας από τους τύπους αυτού του πυροβόλου μπορεί να λειτουργήσει και ως εκτοξευτήρας αντιαρματικού πυραύλου 30F39 Krasnopol. Ο πύραυλος αυτός κατευθύνεται με λέιζερ και έχει βεληνεκές 20 χιλιόμετρα.

Ο συγκεκριμένος τύπος πυροβόλου έχει αγοραστεί και χρησιμοποιείται και από άλλα κράτη και θεωρείται αξιόπιστος. Παράλληλα αποτελεί συμφέρουσα επιλογή λόγω της τιμής του, η οποία είναι σημαντικά χαμηλότερη από αυτή πυροβόλων των ίδιων δυνατοτήτων, που κατασκευάζουν άλλα κράτη.

Πρόκειται για την πρώτη περίπτωση που μείζον οπλικό σύστημα της στρατιωτικής βιομηχανίας της Σερβίας εξάγεται σε μία χώρα που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωση, αν και η Σερβία είχε πραγματοποιήσει πολλές εξαγωγές πολεμικού υλικού στην Κύπρο τον καιρό της τότε Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας και πριν ακόμα η Κύπρος αποτελέσει μέλος της Ε.Ε.

Μέχρι σήμερα το Πυροβολικό της Εθνικής Φρουράς διαθέτει ελάχιστα αυτοκινούμενα πυροβόλα, μόλις δύο Μοίρες με 24 συνολικώς συστήματα, μία με πυροβόλα Zuzana επαρκών επιδόσεων και μία με γαλλικά Mk3F. Τα NORA B-52 θα ενισχύσουν το πυροβολικό της ΕΦ το οποίο διαθέτει μικρό αριθμό αυτοκινούμενων σλοβάκικων πυροβόλων και γαλλικών ΜΚ3F. Στόχος είναι να περιοριστεί ο αριθμός των ρυμουλκούμενων πυροβόλων και η αντικατάστασή τους με αυτοκινούμενα που προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία.

Privacy Policy Settings