Αντιαρματικό πυροβόλο 6 PDR (6 λιβρών)

Το βρετανικής προέλευσης αντιαρματικό πυροβόλο 6 PDR (6 λιβρών) κατασκευάστηκε το 1941. Έχει διαμέτρημα 57 χιλιοστών και μήκος 2565 χιλιοστά. Το βάρος του είναι 1112 κιλά και έχει δραστικό βεληνεκές 1000 μέτρα. Χρησιμοποιήθηκε από τους Βρετανούς και τους συμμάχους τους κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο τόσο σαν συρόμενο πυροβόλο, όσο και σε άρματα μάχης. Κατά το μέσο του Β’ Παγκοσμίου πολέμου αντικαταστάθηκε από βαρύτερα πυροβόλα, αλλά παρέμεινε αποτελεσματικό εναντία σε ελαφρύτερα τεθωρακισμένα οχημάτων και συνέχισε να χρησιμοποιείται για αρκετά χρόνια.
Τα πρώτα Βρετανικής προέλευσης «6-λιβρα» αντιαρματικά πυροβόλα εξόπλισαν τις Αντιαρματικές Πυροβολαρχίες της 1ης Ελληνικής Ταξιαρχίας που πολεμούσε στο Ελ Αλαμέιν της Βορείου Αφρικής και αργότερα την 3ης Ορεινή Ταξιαρχίας στο Ρίμινι. Με την είσοδο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και την υιοθέτηση των ΝΑΤΟϊκών διαμετρημάτων (1953) τα πυροβόλα 6 λίβρων 6 PDR μπαίνουν σε εφεδρεία και χρησιμοποιούνται για την παράκτια άμυνα των νησιών. Οριστικά αποσύρονται το 1992, βάση της συνθήκης CFE.
Η Εθνική Φρουρά παρέλαβε τα αντιαρματικά πυροβόλα 6 PDR ( 6 Λιβρών ) τον Ιούνιο του 1964, τα οποία εξόπλισαν την 173 ΜΑ/ΤΠ και την 190 ΜΑ/ΤΠ. Οι δύο Μοίρες έγραψαν ιστορία δόξας στις πολεμικές επιχειρήσεις για απόκρουση της Τουρκικής εισβολής του 1974.

Privacy Policy Settings