Στρατιώτης Πυροβολικού Λουκά Ειρηναίος

Ο Ήρωας Ειρηναίος Λουκά γεννήθηκε στο χωριό Άγιος Σέργιος Αμμοχώστου το 1950 και ήταν το πρώτο από τα πέντε παιδιά της οικογένειας Λουκά.
Αφού φοίτησε στο δημοτικό σχολείο του χωριού του επέλεξε να ριχτεί στο μόχθο της εργασίας για να βοηθήσει την πολυμελή οικογένεια του. Δούλεψε σαν τεχνίτης-υδραυλικός στην Αμμόχωστο μέχρι το 1968 όταν κατατάγηκε στην Εθνική Φρουρά. Υπηρέτησε τότε στην 181 Μοίρα Πεδινού Πυροβολικού από όπου απολύθηκε το 1970.
Με την εκδήλωση της Τουρκικής Εισβολής στις 20 Ιουλίου 1974 προσήλθε στο στρατόπεδο της Μονάδας του στο Τρίκωμο και εντάχθηκε στη Γ’ Πυροβολαρχία με την οποία πολέμησε κατά τη πρώτη φάση των πολεμικών επιχειρήσεων.
Κατά τη δεύτερη φάση της εισβολής η πυροβολαρχία βρισκόταν ταγμένη στη περιοχή του χωριού Βώνη της Μεσαορίας. Τη 14η Αυγούστου 1974 ο Ήρωας Ειρηναίος Λουκά βρισκόταν σε προκεχωρημένο παρατηρητήριο της πυροβολαρχίας όπου και εγκλωβίστηκε και αιχμαλωτίστηκε από τα επελαύνοντα Τουρκικά στρατεύματα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ειρηναίος κατάφερε να δραπετεύσει και να συλληφθεί αργότερα από Τουρκοκύπριους στο χωριό Επηχώ όπου και εκτελέστηκε εν ψυχρώ. Τα οστά του βρέθηκαν σε ατομικό τάφο στο χωριό Επηχώ και αναγνωρίστηκαν με τη μέθοδο του DNA.

Privacy Policy Settings