Αντιαεροπορικό Πυροβόλο Bofors 40 mm

To αντιαεροπορικό πυροβόλο Bofors 40mm, είναι Σουηδικής προέλευσης και κατασκευάστηκε το 1932 από την ομώνυμη εταιρεία Bofors. Αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή αντιαεροπορικά πυροβόλα μεσαίας κατηγορίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Χρησιμοποιήθηκε από τους περισσότερους από τους Συμμάχους καθώς και από άλλες δυνάμεις και συχνά αναφέρονται σε αυτό, απλά με την ονομασία Bofors.
Έπαιρνε βλήματα διαμετρήματος 40 χιλιοστών, είχε βεληνεκές 7-12.5 χιλιόμετρα και ρυθμό ρίψης 120 έως 330 βλημάτων ανά λεπτό, ανάλογα με το βλήμα. Η παραγωγή του έγινε σε πολλές εκδόσεις, για το πυροβολικό και για το ναυτικό κυρίως για τη Μεγάλη Βρετανία και την Αμερική. Οι τελευταίες τους εκδόσεις L/60 και L/70 χρησιμοποιούνταν ακόμα σε πλοία του Γαλλικού και Αυστραλιανού ναυτικού μέχρι πριν μερικά χρόνια.
Με το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, η παραγωγή του περιορίστηκε, καθώς η ακτίνα δράσης και ο ρυθμός ρίψης ήταν περιορισμένα για την αντιμετώπιση των καινούργιων τότε αεριωθούμενων αεροπλάνων. Η Εθνική Φρουρά παρέλαβε τα αντιαεροπορικά πυροβόλα Bofors 40mm τον Ιούλιο του 1964, τα οποία εξόπλισαν την 195 ΜΑ/ΑΠ. Η Μοίρα έγραψε ιστορία δόξας στις πολεμικές επιχειρήσεις για απόκρουση της Τουρκικής εισβολής του 1974. Τα πυροβόλα Bofors 40mm αποτελούσαν την αντιαεροπορική ομπρέλα του ΓΕΕΦ αλλά και όλων των μονάδων πυροβολικού στις οποίες εντάχθηκαν.

Privacy Policy Settings