Πολεμική Δράση 199 ΠΠΠ

Η 199 ΠΠΠ έδρευε στο στρατόπεδο « Ανδρέα Δημητρίου » στη περιοχή Καραόλου της επαρχίας Αμμοχώστου.

Η Πυροβολαρχία διέθετε τέσσερα ( 4 ) πυροβόλα των 3,7 ιντζών και δύο ( 2 ) αντιαεροπορικά πολυβόλα των 0,50 της ίντζας για την αντιαεροπορική της άμυνα.

Διοικητής της Πυροβολαρχίας κατά την έναρξη της Τουρκικής Εισβολής ήταν ο Υπλγος  ( ΠΒ ) Ταβουλάρης Ηλίας.

Η Μοίρα τελούσε υπό Διοίκηση της Ι ΑΤΔ που έδρευε στην Αμμόχωστο.

Κατά τη πρώτη φάση της Τουρκικής Εισβολής ( 20-22 Ιουλίου 1974 ) η Πυροβολαρχία υποστήριξε με τα πυρά της των αγώνα του 201 ΤΠ και του 386 ΤΕ στις επιθέσεις κατά του Σακκάρια, του Καραόλου αλλά και του Τουρκοκυπριακού Θύλακα εντός των τειχών της Αμμοχώστου. Η Πυροβολαρχία κατά της 20η και 21η Ιουλίου 1974 εκτέλεσε βολές από τη περιοχή Κλαψίδων και την 22α Ιουλίου 1974 από τη περιοχή Μονής Αποστόλου Βαρνάβα.

Η Πυροβολαρχία κατάφερε συντριπτικά πλήγματα στην άμυνα των πιο πάνω θυλάκων και η δια πυρών συμβολή της στην εκκαθάριση των θυλάκων αυτών ήταν ουσιαστική. Για το λόγο αυτό η Πυροβολαρχία κατά το τριήμερο αυτό δεχόταν καθημερινά αεροπορικές προσβολές.

Κατά τη 2η Φάση της Τουρκικής Εισβολής, και κατά την 14η Αυγούστου 1974, η Πυροβολαρχία αναπτύχθηκε στη περιοχή του χωριού Νέα Σπάρτη από όπου εκτέλεσε βολές υποστήριξης των αμυνόμενων τμημάτων της Εθνικής Φρουράς στη περιοχή Μιας Μηλιάς – Νέου Χωριού – Λευκωσίας.

Την 15η Αυγούστου 1974 η Πυροβολαρχία ετάχθη στη περιοχή του χωριού Τρούλλοι από όπου εκτέλεσε βολή κατά των Τουρκικών Δυνάμεων στη περιοχή Πιροίου.

Την 16η Αυγούστου 1974 η Πυροβολαρχία μετακινήθηκε στη περιοχή Καλού Χωριού Λάρνακας.

Στις επιχειρήσεις για την απόκρουση της Τουρκικής Εισβολής η Πυροβολαρχία δεν είχε οποιεσδήποτε απώλειες σε έμψυχο ή άψυχο υλικό παρά την εμπλοκή της στην αμυντική προσπάθεια.

Privacy Policy Settings