Πολεμική Δράση 185 ΜΠΠ

Η 185 ΜΠΠ έδρευε στο στρατόπεδο « Ανδρέα Κάρυου » στη περιοχή Αθαλάσσας στη Λευκωσία.

Η Μοίρα διέθετε δώδεκα ( 12 )  πυροβόλα των 25 λιβρών και τέσσερα ( 4 ) αντιαεροπορικά πολυβόλα των 0,50 της ίντσας καθώς και δύο ( 2 ) αντιαεροπορικά πολυβόλα των 14,5 χιλιοστών για την αντιαεροπορική της άμυνα.

Διοικητής της Μοίρας κατά την έναρξη της Τουρκικής Εισβολής ήταν ο Ανχης  ( ΠΒ ) Λάμπρου Παναγιώτης.

Κατά τις πρώτες ώρες της Τουρκικής Εισβολής και συγκεκριμένα από τις 05:20 της 20ης Ιουλίου 1974 και ενώ η Μοίρα βρισκόταν ακόμα στο στρατόπεδο της δέχθηκε επιθέσεις από τη Τουρκική Αεροπορία με βόμβες ναπάλμ και ρουκέτες με αποτέλεσμα να έχει έξι ( 6 ) νεκρούς οπλίτες. Από τα Τουρκικά πυρά καθώς και από τις εκρήξεις των πυρομαχικών τέθηκαν εκτός μάχης πέντε ( 5 ) πυροβόλα της Μοίρας.

Η Μοίρα τάχθηκε ακολούθως στο χώρο διασποράς της κοντά στο στρατόπεδο της από όπου εκτέλεσε βολές κατά του Τ/Κ χωριού Κιόνελι.

Πριν το μεσημέρι της ίδιας ημέρας η Μοίρα κινήθηκε και αναπτύχθηκε στο χώρο τάξεως της στη περιοχή της Μονής Μακεδονίτισσας.

Κατά τη 2η και 3η ημέρα των επιχειρήσεων η Μοίρα εκτέλεσε βολές προς υποστήριξη των δυνάμεων της ΙΙΙ ΑΤΔ και της ΕΛΔΥΚ που μάχονταν για την εξουδετέρωση του Τ/Κ/ θύλακα Λευκωσίας – Κιόνελι – Αγίου Ιλαρίωνα.

Κατά τη 2η φάση της Τουρκικής Εισβολής η μοίρα τάχθηκε στη περιοχή Παλαικύθρου από όπου εκτέλεσε βολές κατά των προελαύνοντων Τουρκικών Δυνάμεων στο Ανατολικό μέτωπο.

Μετά τη διάσπαση του μετώπου Μιας Μηλιάς η Μοίρα μαζί με τη Γ’ Πυροβολαρχία της 181 ΜΠΠ η οποία στο μεταξύ είχε τεθεί υπό τη διοίκηση της, μετατοπίστηκε στη περιοχή του χωριού Πιρόι και ακολούθως τη νύκτα της 14ης προς 15η Αυγούστου μετακινήθηκε προς τη περιοχή Αραδίππου.

Την 15η Αυγούστου μετά από πληροφορία ότι τα προκαλύπτοντα τμήματα του 399 ΤΠ και του 6ου ΤΣ είχαν εγκαταλείψει τις θέσεις τους στη περιοχή του χωριού Τρούλλοι και είχαν υποχωρήσει στη Λάρνακα, η Μοίρα χωρίς την έγκριση από την προϊστάμενη διοίκηση μετακινήθηκε στη περιοχή του χωριού Αλεθρικό. Ο Αρχηγός ΓΕΕΦ μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός αφαίρεσε τη Διοίκηση της Μοίρας από τον Ανχη ( ΠΒ ) Λάμπρου Παναγιώτη και ανέθεσε τη Διοίκηση στον υποδιοικητή Τχη ( ΠΒ )  Λεφατζή Νικόλαο και ταυτόχρονα διέταξε την επάνοδο της Μοίρας στην προηγούμενη της θέση στη περιοχή Αραδίππου.

Στις επιχειρήσεις για απόκρουση της Τουρκικής Εισβολής η Μοίρα έχει δώσει έξι ( 6 ) ηρωικά πεσόντες οπλίτες.

Ηρωικά Πεσόντες :

  • Λχιας ( ΠΒ ) Κουδουνάς Κωνσταντίνος
  • Στρτης ( ΠΒ ) Δημητρίου Γιαννάκης
  • Στρτης ( ΠΒ ) Κωνσταντίνου Παναγιώτης
  • Στρτης ( ΠΒ ) Λακαταμίτης Νίκος
  • Στρτης ( ΠΒ ) Ξενή Χαραλάμπους Σάββας
  • Στρτης ( ΠΒ ) Πέτσας Μάριος

Privacy Policy Settings