ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΠΥΡΟΒΟΛΗΤΕΣ ΤΗΣ 185 ΜΠΠ ΚΑΙ ΤΗΣ 184 ΠΠΠ”

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την εορτή της Αγίας Βαρβάρας προστάτιδας του Πυροβολικού, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022, ημερίδα προς τιμή των πεσόντων Υπαξιωματικών και Οπλιτών της 185 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού και της 184 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού που θυσιάστηκαν ηρωικά μαχόμενοι, υπερασπιζόμενοι την Πατρίδα στις 20 Ιουλίου 1974, στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται η Πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Την Ημερίδα διοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Εφέδρων Πυροβολικού.


Στα πλαίσια της Ημερίδας έγιναν αναφορές από τον Δρα Χάρη Αλεξάνδρου Ειδικό Επιστήμονα στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο Κύπρου με θέμα «Η δράση της 185 ΜΠΠ και της 184 ΠΠΠ κατά την τουρκική εισβολή του 1974» και από τον Δρα Παύλο Κοκτσίδη, Ειδικό Επιστήμονα στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου με θέμα «Καταγραφή της Ανθρώπινης πτυχής των βιωμάτων των πολεμιστών των δύο μονάδων».


Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν επίσης ζωντανές μαρτυρίες για τα γεγονότα της 20 ης Ιουλίου 1974 και τον βομβαρδισμό του στρατοπέδου της Μοίρας και της Πυροβολαρχίας από τους πολεμιστές λοχία Δώρο Θεοδώρου (185 ΜΠΠ) και Υποδεκανέα (184 ΠΠΠ) Σταύρο Ανδρέου. Τα βιογραφικά των Ηρώων ανέγνωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συνδέσμου μας Νικόλας Χριστοφόρου.


Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης.


Μετά το τέλος της εκδήλωσης έγινε παρουσίαση μοντέλων του Πυροβολικού τα οποία χρησιμοποιήθηκαν κατά την εισβολή του 1974 καθώς και έκθεση φωτογραφίας της 185 ΜΠΠ και της 184 ΠΠΠ. Η εκδήλωση έκλεισε με δεξίωση.

Privacy Policy Settings