28η Οκτωβρίου 1940

Συμπληρώνονται φέτος 81 χρόνια από το έπος του 1940. Ήταν η 28η Οκτωβρίου η ημέρα που γράφτηκε στην ιστορία για το ηρωικό «ΟΧΙ» της Ελλάδας στον Μουσολίνι που απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία της Ελλάδος. Η άρνηση αυτή σήμανε και την είσοδο της Ελλάδας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Μεταξάς εκείνη τη στιγμή είχε εκφράσει το ελληνικό λαϊκό συναίσθημα, την άρνηση της υποταγής, και αυτή η άρνηση πέρασε στον τότε ελληνικό δημοσιογραφικό τύπο με την λέξη ΟΧΙ.

Η Ελλάδα πολέμησε σθεναρά τους Ιταλούς και τους Γερμανούς σε μια τετραετία πρωτοφανών κακουχιών αλλά και αγωνιστικής έξαρσης. Ο ηρωισμός διαπλέκοταν με την καθημερινή επιβίωση, της αντίξοες συνθήκες και την αξιοπρέπεια.  

Η Ελλάδα από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που αντιπαρατέθηκαν τόσο πεισματικά στον κατακτητή, γράφοντας έτσι μερικές από τις πιο πικρές και ταυτόχρονα πιο ένδοξες σελίδες αντίστασης ενάντια στο Ιταλικό ζυγό και την Γερμανική πολεμική μηχανή των Ναζί.

Η Κύπρος στο πλευρό των αδελφών Ελλήνων με εθελοντές στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Η ιστορία θα καταγράψει το Έπος του Σαράντα, που καθιερώθηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου. Χρήσιμα όλα αυτά τα ιδεολογήματα σε μια εποχή που η Ελλάδα πάλευε με την οικονομική καθημερινότητα και τις πολλαπλές εδαφικές απειλές.

Privacy Policy Settings