ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΥΠΕΡ ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ ΤΩΝ ΨΥΧΩΝ ΚΑΙ ΔΕΗΣΗ ΥΠΕΡ ΑΝΕΥΡΕΣΗΣ ΤΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ, ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΠΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟΚΡΟΥΣΗΣ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΤΟΥ 1974

Το πιο πάνω Τρισάγιο μια τελετή απόδοσης της μέγιστης τιμής στους Ήρωες μας έγινε στο χώρο του Μνημείου Πυροβολικού στις 20 Ιουλίου 2020 με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 46 χρόνων από την Τούρκικη Εισβολή του 1974.

Μέσα σε κλίμα εθνικής αναβάπτισης, η έντονη παρουσία των συγγενών των ηρώων, προκάλεσε ρίγη συγκίνησης και συναισθηματικής φόρτισης. Συγκλονιστική όπως πάντα η παρουσία τους υπενθυμίζει ότι η θυσία των δικών τους ανθρώπων είναι παράδειγμα προς μίμηση για τις επερχόμενες γενεές και φάρος στον αγώνα για απελευθέρωση της πατρίδας μας. Μετά το τέλος της θρησκευτικής τελετής ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων και αγνοουμένων πυροβολητών, ανάκρουση της Ελεγείας στο χαμένο πυροβολητή και κατάθεση στεφάνων. Ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές όταν οι μαυροφορεμένοι συγγενείς με τις φωτογραφίες των ηρωών στα χέρια τους υπενθυμίζουν σε όλους μας το καθήκον για την ευόδωση του αγώνα για τον οποίο τα δικά τους παιδιά, σύζυγοι και αδέλφια έδωσαν την ζωή τους..

Στην τελετή παρευρέθηκαν ο Υπουργός Άμυνας κος Χαράλαμπος Πετρίδης, εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσόστομου Β’, ο Αρχηγός Γ.Ε.Ε.Φ. Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ο Διοικητής Πυροβολικού Συνταγματάρχης Ευδόκιμος Ευδοκίμου, απόστρατοι Αξιωματικοί Πυροβολικού, συμπολεμιστές των τιμωμένων ηρώων και μεγάλος αριθμός μελών και φίλων του Συνδέσμου μας.

Επιμνημόσυνες ομιλίες εκφώνησαν ο Υπουργός Άμυνας κύριος Χαράλαμπος Πετρίδης και ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Εφέδρων Πυροβολικού κύριος Γιώργος Γεωργιάδης.

Μετά το τέλος της σεμνής τελετής, οι παρευρισκόμενοι επισκέφθηκαν για προσκύνημα το Παρεκκλήσιο της Παναγίας της Ελευθερώτριας που βρίσκεται στο χώρο του Μνημείου Ηρώων του Πυροβολικού. Επίσης είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Μνημείο της 187 ΜΠΠ που βρίσκεται πολύ κοντά και το οποίο ανακαινίστηκε πρόσφατα από το Σύνδεσμο μας.

Λόγω των περιοριστικών μέτρων της Πανδημίας του κορωνοϊού οι συμμετέχοντες και οι προσκληθέντες ήταν αυστηρά περιορισμένοι σε αριθμό.

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Εφέδρων Πυροβολικού εκφράζει τις ευχαριστίες του σε όλες και όλους που παρέστησαν και απότισαν φόρο τιμής στους ήρωες.

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΣΕΠ Γ.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Σεβαστοί Συγγενείς Πεσόντων και Αγνοουμένων του Πυροβολικού

Έντιμε κύριε Υπουργέ Άμυνας

Σεβαστό Ιερατείο

Κύριε Διοικητή Πυροβολικού

Συμπολεμιστές των Πεσόντων και Αγνοουμένων Μονάδων του Πυροβολικού

Κυρίες και κύριοι

Σαράντα έξη χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την αποφράδα εκείνη μέρα της 20ης Ιουλίου 1974. Υποκλινόμαστε μπροστά στο μεγαλείο της θυσίας των Ηρωικών Νεκρών και Αγνοουμένων του Πυροβολικού μας.

Το Εθνικό τούτο Μνημόσυνο τιμάτε με την παρουσία σας και σας ευχαριστώ. Ιδιαίτερο καλωσόρισμα με σεβασμό και ταπεινότητα σε σας αγαπητοί Συγγενείς των Ηρώων μας.

Παρά τα 46 χρόνια που πέρασαν από τις τραγικές εκείνες μέρες του Ιούλη και του Αυγούστου 1974, οι μνήμες παραμένουν νωπές. Μια φλόγα που ποτέ δεν θα σβήσει. Κανείς μας δεν θα ξεχάσει την καταστροφή, τη βεβήλωση και τη βαρβαρότητα της περιόδου εκείνης από τον Τούρκο κατακτητή.

Κάνεις μας δε θα ξεχάσει ότι ο Εθνικός διχασμός, η προδοσία και τα αλλότρια ξένα συμφέροντα έφεραν την καταστροφή στην πολύπαθη Πατρίδα μας.

Με την έναρξη της Εισβολής το Πυροβολικό μας όπως και όλη η Εθνική Φρουρά ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πατρίδας έδωσαν το παρών τους στο πεδίο των μαχών.

Η θυσία των αμούστακων Ηρώων μας μέσα από εκείνες τις αντίξοες πολεμικές συνθήκες θα μείνει για πάντα χαραγμένη με χρυσά γράμματα στο πάνθεο της ένδοξης ιστορίας όπως την δόξασαν πρίν ο Γρηγόρης Αυξεντίου στο Μαχαιρά, ο Κυριάκος Μάτσης στο Δίκωμο, οι 4 του Αχυρώνα στο Λιοπέτρι, ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, ο Μιχαλάκης Καραολής και οι άλλοι Ήρωες που απαγχονίστηκαν γιατί δεν υπέκυψαν όπως και  πολλοί Ήρωες και Ήρωίδες των Αγώνων της Πατρίδας μας για ελευθερία.

Στη λαύρα του πολέμου του 74 ρίχτηκαν οι Πυροβολητές. Επέλεξαν οι Ήρωες μας τον αξιοπρεπή θάνατο και όχι την ατίμωση. Με το δικό τους αίμα πότισαν τα Ιερά χώματα της Κυπριακής γής που τις μέρες εκείνες μύριζαν μπαρούτι, καπνό και καμένες σάρκες.

Οι πρώτοι εννέα Ήρωες Πυροβολητές έπεσαν στην Αθαλάσσα εδώ δίπλα μας στο στρατόπεδο της 185ΜΠΠ  και 184 ΠΠΠ. Λίγο πιο κάτω πέρασαν στην Αθανασία οι δυο Ήρωες αντιαεροπόροι της 195 ΜΕΑ/ΑΠ που με τα συνεχή και εύστοχα πυρά τους απέτρεψαν την Τούρκικη αεροπορική επιδρομή για καταστροφή της Μονάδας τους.

Τη δική τους μάχη έδωσαν στη Λάπηθο στη διάβαση Αγίου Παύλου και στην περιοχή Πικρό Νερό οι Πυροβολητές της 182ΜΠΠ και της 190 ΜΑ/ΤΠ. Με τη θυσία τους ξαναζωντάνεψαν τους 300 του Λεωνίδα.

Στον Καράολο Αμμοχώστου λαμπρό παράδειγμα προς τους άνδρες της Μοίρας ο Διοικητής της 173 ΜΑ/ΤΠ Αντισυνταγματάρχης Εμμανουήλ Χατζηδάκης και οι επιτελείς του. Το αρχηγείο του είχε στηθεί στο υπόγειο μιας ημιτελούς οικοδομής. Είναι βέβαιο ότι οι Τούρκοι όχι μόνο δεν γνώριζαν τη θέση αυτή αλλά ούτε και μπορούσαν να τη διανοηθούν. Μόνο Οηέδες που στρατοπέδευαν απέναντι από την ατέλειωτη οικοδομή. Ενώ στις 22 Ιουλίου 74 είχε συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός στις 4 το απόγευμα, την ίδια ώρα Τουρκικό μαχητικό αεροπλάνο έπληξε το σημείο αυτό με μόνο μια ρουκέτα με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο τους.

Οι Ήρωες Πυροβολητές της 187 ΜΠΠ στις παρυφές του Αεροδρομίου Λευκωσίας, πέρασαν στο Πάνθεο των Αθανάτων μετά την ύπουλη και άνανδρη ενέδρα των βάρβαρων εισβολέων. 

Ιστορία δόξας και τιμής  στη διάβαση του Μπέλα Παϊς- Συγχαρί έγραψαν οι Ήρωες της 181ΜΠΠ και της  191 ΠΟΠ με επικεφαλής το Διοικητή τους Αντισυνταγματάρχη Στυλιανό Καλμπουρτζή. Μετά από τριήμερη άνιση μάχη με Τούρκους καταδρομείς έπεσαν ηρωικά 39 άνδρες των μονάδων αυτών. Με τη θυσία τους αποτελούν λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση στις νεότερες γενιές των Πυροβολητών.

Ηρωισμός, Πατριωτισμός, Αυτοθυσία.

Η θυσία των ανδρών της 181 ΜΠΠ αποτελεί μια χρυσή σελίδα δόξας στη νεότερη Κυπριακή ιστορία. Παράλληλα ένα στίγμα ντροπής και ανανδρίας για τον Τούρκικο στρατό που σε χρόνο ανακωχής εγκλώβισε και εξόντωσε τη Μοίρα αυτή.

Ήρωες Πυροβολητές,

Είμαστε περήφανοι γιατί εσείς οι Συμπολεμιστές μας, οι δικοί μας άνθρωποι, υψώσατε το ηρωικό παράστημα σας και χαράξατε με χρυσά γράμματα στις δέλτους της ιστορίας της φυλής μας, του Ελληνικού Έθνους μας φυλάγοντας τις δίκες σας Θερμοπύλες στην πολύπαθη Πατρίδα μας.

Αθάνατα Παλληκάρια και συμπολεμιστές Πυροβολητές, εμείς πλέον οι έφεδροι Πυροβολητές που σας είδαμε να θυσιάζεστε για αυτή την Πατρίδα, εμπνεόμαστε από τη θυσία σας και ποτέ δεν ξεχνούμε ότι  <λαοί που λησμονούν τις θυσίες των Ηρώων τους και την ιστορία τους είναι καταδικασμένοι σε αφανισμό>.

Ως εκτιμητές της θυσίας σας ‘Ήρωες Πυροβολητές ανανεώνουμε τον όρκο μας για ανυποχώρητο αγώνα μέχρι τη δικαίωση της θυσίας σας.

Βαρύ το χρέος που μας αφήσατε. Υποσχόμαστε να συνεχίσουμε τον Ιερό αγώνα μέχρι την απελευθέρωση της κατεχομένης γης μας.

Σαν ελάχιστο φόρο τιμής προς εσάς θα συνεχίσουμε τον αγώνα για αντίσταση στους όποιους σχεδιασμούς, οπουδήποτε και αν αυτοί προέρχονται για την Τουρκοποίηση της Πατρίδας μας.

Την Άγια μέρα εκείνη που θα ανατείλει ο ήλιος της ελευθέριας πάνω από την Κύπρο μας, όλοι μας θα τρέξουμε κοντά σας στα Ιερά θυσιαστήρια σας για να γιορτάσουμε μαζί σας αυτό για το οποίο εσείς δώσατε τη ζωή σας……την Ελευθερία της Κύπρου μας.

Σας ευχαριστώ. 

Privacy Policy Settings