Τρισάγιο στο χώρο όπου έπεσαν μαχόμενοι υπέρ πίστεως και πατρίδος οι ήρωες πυροβολητές της 185 ΜΠΠ και 184 ΠΠΠ

Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των ηρωικώς πεσόντων οπλιτών της 185 ΜΠΠ και της 184 ΠΠΠ τελέστηκε την Τρίτη 19 Ιουλίου 2022 το πρωί, στο μνημείο των Ηρώων των δύο μονάδων του Πυροβολικού στο χώρο των φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Με μια σεμνή τελετή, τιμήθηκαν οι 9 ηρωικά πεσόντες που θυσιάστηκαν στις 20 Ιουλίου 1974, όταν το στρατόπεδο τους δέχθηκε άνανδρες επιθέσεις από την τουρκική αεροπορία. Μετά το Τρισάγιο που τέλεσε ο ιερέας του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Αγλαντζιάς, Πρωτοπρεσβύτερος Ανδρέας, ακολούθησαν ομιλίες από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου καθηγητή Τάσο Χριστοφίδη και τον Πρόεδρο του Παγκυπρίου Συνδέσμου Εφέδρων Πυροβολικού κύριο Γιώργο Κοφτερό. Η τελετή έκλεισε με κατάθεση στεφάνων και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Κατά τον χαιρετισμό του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης ανέφερε ότι δυστυχώς οι πεσόντες δεν είχαν την ευκαιρία να ζήσουν και να εκπληρώσουν τα όνειρά τους. Αντίθετα είπε, εκπληρώνοντας το καθήκον τους, παρέμειναν στις θέσεις τους και θυσιάστηκαν για την πατρίδα. Σαράντα οκτώ χρόνια μετά, πρόσθεσε ο κύριος Χριστοφίδης, ο τόπος δεν απαιτεί τέτοιες θυσίες, αλλά ένα σύγχρονο πατριωτισμό που θα βάλει πάνω από όλα το καλό του τόπου για να πάει μπροστά και να τον ξελασπώσει από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Αναγνωρίζοντας τη θυσία των Ηρώων είπε ο Πρύτανης, το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα συνεχίσει να τιμά σεμνά και λιτά τη μνήμη τους και θα φροντίσει να καταγράψει τις ιστορίες της περιόδου του 1974 για να μας παραδειγματίζουν και να μας δείχνουν το δρόμο.

Μήνυμα υπερηφάνειας έστειλε ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Εφέδρων Πυροβολικού κύριος Γιώργος Κοφτερός. Στο δικό του σύντομο χαιρετισμό αναφέρθηκε στον πατριωτισμό των πεσόντων που ενσυνείδητα επέλεξαν να κάνουν πράξη ζωής τον όρκο των προγόνων μας «ου καταισχυνώ τα όπλα τα ιερά», που δεν εγκατέλειψαν τα πυροβόλα τους στο έλεος της τουρκικής αεροπορίας και έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι περνώντας στην αθανασία.

Το Τρισάγιο τελέσθηκε στη παρουσία των Πρυτανικών Αρχών, του Διοικητή Πυροβολικού Συνταγματάρχη Αλκιβιάδη Αλκιβιάδη και των Διοικητών των Μονάδων 181 A/K ΜΜΠ και 185 ΜΠΠ και αριθμού αξιωματικών του Πυροβολικού. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκπροσώπησε ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προεδρικού κύριος Ανδρέας Ιωσήφ. Παρέστησαν επίσης βουλευτές κι εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων, υποψήφιοι για την προεδρία της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. του Παγκυπρίου Συνδέσμου Εφέδρων Πυροβολικού, έφεδροι που υπηρέτησαν στις Μονάδες 185 ΜΠΠ και 184 ΠΠΠ, συγγενείς των ηρώων και μέλη των φοιτητικών παρατάξεων του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Privacy Policy Settings