ΕΤΗΣΙΟ TΡΙΣΑΓΙΟ ΥΠΕΡ ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ ΤΩΝ ΨΥΧΩΝ ΚΑΙ ΔΕΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΥΡΕΣΗ ΤΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ, ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΠΛΙΤΩΝ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟΚΡΟΥΣΗΣ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΤΟΥ 1974

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 48 χρόνων από τη βάρβαρη τούρκικη εισβολή του 1974, πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουλίου 2022 στο χώρο του Μνημείου Ηρώων Πυροβολικού, το ετήσιο Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών και η δέηση για την ανεύρεση των αγνοουμένων αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών του Πυροβολικού, που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι κατά τις επιχειρήσεις απόκρουσης της τουρκικής εισβολής του καλοκαιριού του 1974.

Την τελετή διοργανώνει κάθε χρόνο ο Σύνδεσμος μας, ως απόδοση μέγιστης τιμής στους Ήρωες και αγνοουμένους του πυροβολικού, που έδωσαν της ζωής τους για τα ιδανικά της ελευθερίας ή ακόμη αγνοούνται.

Μέσα σε κλίμα εθνικής αναβάπτισης, η μεγάλη παρουσία των συγγενών των ηρώων προκάλεσε ρίγη συγκίνησης και συναισθηματικής φόρτισης. Η συγκλονιστική όπως πάντα παρουσία τους, υπομνήει σε όλους ότι η θυσία των δικών τους ανθρώπων θα πρέπει να είναι παράδειγμα προς μίμηση για τις επερχόμενες γενεές και φάρος στον αγώνα για απελευθέρωση της πατρίδας μας.

Μετά το τέλος της θρησκευτικής τελετής ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων και αγνοουμένων πυροβολητών, ανάκρουση της Ελεγείας στο χαμένο πυροβολητή και κατάθεση στεφάνων. Ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν οι στιγμές όταν οι μαυροφορεμένοι συγγενείς με τις φωτογραφίες των ηρώων στα χέρια τους κατέθεταν τα στεφάνια τιμής για τους δικούς τους ανθρώπους στις μαρμάρινες πλάκες με τα ονόματα των ηρώων.

Στην τελετή παρευρέθηκαν η Πρόεδρος της Βουλής κα Αννίτα Δημητρίου, ο Πάτερ Γεώργιος Σεργίδης εκπροσωπώντας τον Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο Β’, ο Αρχηγός Γ.Ε.Ε.Φ. Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, βουλευτές και εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων, ο Διοικητής Πυροβολικού Συνταγματάρχης Άλκης Αλκηβιάδης, απόστρατοι Αξιωματικοί Πυροβολικού, εκπρόσωποι σωματείων και οργανώσεων,  συμπολεμιστές των τιμωμένων ηρώων και μεγάλος αριθμός μελών και φίλων του Συνδέσμου μας.

Επιμνημόσυνες ομιλίες εκφώνησαν ο Αρχηγός ΓΕΕΦ εκ μέρους του Υπουργού Άμυνας και ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Εφέδρων Πυροβολικού κύριος Γιώργος Κοφτερός.

Μετά το τέλος της τελετής, οι παρευρισκόμενοι επισκέφθηκαν για προσκύνημα το Παρεκκλήσιο της Παναγίας της Ελευθερώτριας που βρίσκεται στο χώρο του Μνημείου Ηρώων του Πυροβολικού.

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Εφέδρων Πυροβολικού εκφράζει τις ευχαριστίες του σε όλες και όλους που παρέστησαν και απότισαν φόρο τιμής στους ήρωες του πυροβολικού μας.

Privacy Policy Settings