Επαναπατρισμός οστών του Ήρωα Διοικητή της 181 ΜΠΠ Αντιστράτηγου Στυλιανού Καλμπουρτζή. 

Με τις δέουσες τιμές στην Ελλάδα τα οστά του Αντιστράτηγου Καλμπουρτζή

Στην Ελλάδα επέστρεψε μετά από 47 χρόνια ο Ήρωας Διοικητής της 181 ΜΠΠ (Μοίρα Πεδινού Πυροβολικού), Αντιστράτηγος (ΠΒ) Στυλιανός Καλμπουρτζής. 

Κάτι παραπάνω από τέσσερις δεκαετίες, μετά την ηρωική του θυσία στην Κύπρο, έφτασαν στην Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους από το Γενετικό Εργαστήριο BODE των ΗΠΑ τα θετικά αποτελέσματα ταυτοποίησης DNA των λιγοστών οστών του. 

Η επιστροφή του στην Ελλάδα, με όλες τις δέουσες τιμές, πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιουλίου 2021, την ημέρα της μάχης της 181 ΜΠΠ και της “εξαφάνισης” του, τον “μαύρο” Ιούλη του 1974, λίγες μέρες μετά την εισβολή των Τούρκων στη Μεγαλόνησο. 

Την Τετάρτη και τη Πέμπτη, 21 και 22 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκαν οι τελετές παράδοσης των οστών του Αντιστράτηγου Στυλιανού Καλμπουρτζή. 

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη (21/7), πραγματοποιήθηκε η τελετή υποδοχής των οστών του, στο στρατόπεδο που φέρει το όνομά του στο Δελίκηπο, στην παρουσία του Υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Χαράλαμπου Πετρίδη, του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, κ. Αλκιβιάδη Στεφανή, του Επιτρόπου Προεδρίας, κ. Φώτη Φωτίου, του Βουλευτή κ. Κωνσταντίνου Κυρανάκη, του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγου Δημόκριτου Ζερβάκη, της οικογένειας του ήρωα, αντιπροσωπείας στελεχών, εκπροσώπων συνδέσμων, οργανώσεων, τοπικών και εκκλησιαστικών αρχών.  

Το οστεοφυλάκιο παρέμεινε στον ναό του Στρατοπέδου μέχρι την Πέμπτη (22/7) και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας, όπου πραγματοποιήθηκε Τρισάγιο στη μνήμη του ήρωα και η τελετή παράδοσης των λειψάνων στην οικογένειά του.

Ακολούθως, το οστεοφυλάκιο μεταφέρθηκε στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130, της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και με τη συνοδεία του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, του Διοικητή Πυροβολικού, αντιπροσωπείας στελεχών της ΔΠΒ, συναγωνιστών του και της οικογένειας του, ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής στην Ελλάδα. 

Με την άφιξή στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, τα οστά του ήρωα μεταφέρθηκαν, εν πομπή, στη Σχολή Πυροβολικού (ΣΠΒ) στη Νέα Πέραμο, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή υποδοχής τους.  

Την Παρασκευή (23/7) τελέστηκε η Νεκρώσιμος Ακολουθία του Αντιστρατήγου Στυλιανού Καλμπουρτζή, στη Σχολή Πυροβολικού. 

Παρόντες ήταν ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Βουλευτής Β3’ Νοτίου Τομέα Αττικής (ΝΔ) κ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα κ. Κυριάκος Κενεβέζος, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, καθώς και οι Δήμαρχοι Μεγαρέων κ. Γρηγόριος Ι. Σταμούλης, Καλλιθέας κ. Δημήτριος Κάρναβος και Μοσχάτου – Ταύρου κ. Ανδρέας Ευθυμίου. 

Τη Νεκρώσιμο Ακολουθία του Ήρωα Στυλιανού Καλμπουρτζή, παρακολούθησαν εκτός από τους συγγενείς του, δεκάδες συμπολεμιστές του που υπηρέτησαν υπό τη Διοίκησή του στην 181 Μοίρα Μέσου Πυροβολικού, συμμαθητές του από τη ΣΣΕ Τάξεως 1950, απόστρατοι Αξιωματικοί του Πυροβολικού, συγγενείς και οικογένειες Αγνοουμένων Ελλαδιτών και Κυπρίων από την εισβολή του Αττίλα. 

Η ταφή πραγματοποιήθηκε σε χώρο εντός του Μνημείου Πεσόντων Αγνώστου Πυροβολητού, όπου έχουν τοποθετηθεί οι προτομές των Ανθλγου (ΠΒ) Παύλου Μελά, Τχου (ΠΒ) Δημητρίου Κωστάκη, Ανχου (ΠΒ) Στυλιανού Καλμπουρτζή, Τχου (ΠΒ) Κωνσταντίνου Βέρση και Ανχου (ΠΒ) Εμμανουήλ Χατζηδάκη. 

Τιμή και δόξα σε έναν ακόμα Ελλαδίτη πεσόντα, από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, υπερασπιζόμενος την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Τιμή και δόξα στον Στυλιανό Καλμπουρτζή. 

Τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Εφέδρων Πυροβολικού εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος κ. Γιώργος Γεωργιάδης και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος κ. Χρίστος Χριστοδούλου

Privacy Policy Settings