ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ 4 Δεκεμβρίου 2021

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, το Πυροβολικό τιμά την Προστάτιδα του Μεγαλομάρτυρα Αγία Βαρβάρα με εορτασμούς.  

Το Σάββατο, 04 Δεκεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο «Μόδεστου Παντελή» στο Λιοπέτρι, ο επίσημος εορτασμός της  Αγίας Βαρβάρας, Προστάτιδας του Όπλου του Πυροβολικού. Της τελετής εορτασμού, προηγήθηκε Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, Βασίλειου και η τελετή εγκαινίων (θυρανοίξια) του Ναού των Αγίων Γεωργίου και Βαρβάρας, ο οποίος βρίσκεται εντός του στρατοπέδου.   

Στην τελετή εορτασμού παρευρέθηκαν, ο Υπουργός Άμυνας, κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, Βουλευτές, οι Γενικοί Διευθυντές των Υπουργείων  Άμυνας και Συγκοινωνιών, ο Υπαρχηγός της ΕΦ, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Χρυσηλίου, η ιεραρχία του ΓΕΕΦ, Ακόλουθοι Άμυνας ξένων χωρών, εκπρόσωποι της πολιτικής και θρησκευτικής ηγεσίας, οι Διοικητές της 7ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού και της Διοίκησης Πυροβολικού του ΓΕΕΦ με τα επιτελεία τους, καθώς και αντιπροσωπεία στελεχών. 

Το Σύνδεσμο μας εκπροσώπησε ο Πρόεδρος κ. Γιώργος Γεωργιάδης.

Ο Διοικητής Πυροβολικού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, στην Ημερήσια του Διαταγή, ανέφερε ότι ο φάρος των ενεργειών των Πυροβολητών είναι η εκτέλεση της αποστολής τους, που δεν είναι άλλη από την ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και της μαχητικής ικανότητας των Μονάδων του Πυροβολικού, έτσι ώστε να είναι έτοιμοι να εκπληρώσουν το χρέος τους προς την πατρίδα συμβάλλοντας στην αποτρεπτική ικανότητα της Εθνικής Φρουράς. Σημείωσε επίσης ότι ο εκσυγχρονισμός, η αναβάθμιση και η προμήθεια νέων οπλικών συστημάτων, αποτελούν εξελίξεις στο όπλο του Πυροβολικού, οι οποίες θα το καταστήσουν ταχύτερο και ισχυρότερο στο σύγχρονο πεδίο της μάχης. 

Με την ολοκλήρωση της τελετής, πραγματοποιήθηκε στατική έκθεση στην οποία παρουσιάστηκαν τα οπλικά συστήματα του Πυροβολικού και προσφέρθηκαν στους παρευρισκόμενους, ως είθισται στον εορτασμό της Αγίας Βαρβάρας,  παραδοσιακοί λουκουμάδες.

Επίσης την ίδια ημέρα, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Εφέδρων Πυροβολικού διοργανώνει τον Ετήσιο εορτασμό της προστάτιδας του Πυροβολικού με εκδήλωση στο οίκημα του Συνδέσμου.

Είθε η Αγία Βαρβάρα να προστατεύει τους Πυροβολητές και να κατευθύνει τους «τιμωρούς κεραυνούς» – πυρά των πυροβόλων μας στον εχθρό!

Απολυτίκιο της Αγίας Βαρβάρας
Βαρβάραν την Αγίαν τιμήσωμεν
εχθρού γαρ τας παγίδας συνέτριψε
και ως στρουθίον ερρύσθη εξ αυτών,
βοηθεία και όπλω του Σταυρού η πάνσεμνος.

Κοντάκιο της Αγίας Βαρβάρας
Τω εν Τριάδι ευσεβώς υμνουμένω
ακολουθήσασα, σεμνή αθλοφόρε,
τα των ειδώλων έλιπες σεβάσματα,
μέσον δε του σκάμματος, εναλθούσα
Βαρβάρα, τυράννων ου κατέπτηξας απειλάς,
ανδρειόφρον, μεγαλοφώνως κράζουσα σεμνή.
Τριάδα σέβω την μίαν θεότητα.

Μεγαλυνάριο της Αγίας Βαρβάρας (αναφέρεται ομού με του Ιωάννη Δαμασκηνού).
Τον θείον κοσμήτορα της Χριστού Εκκλησίας
πάντες Ιωάννην Δαμασκηνόν ύμνοις
συν τη θεία σεπτή καλλιπαρθένω
Βαρβάρα επαξίως ανευφημήσωμεν.

Privacy Policy Settings