ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΠΥΡΟΒΟΛΗΤΗΣ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΑΣ ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Απεβίωσε στις 10/11/2021 το μέλος του Συνδέσμου μας Νίκος Χριστοδούλου της 187 Μ.Π.Π. μετά από μάχη με την επάρατη νόσο. Ο αποθανών είναι ο πατέρας του Αναπληρωτή Προέδρου του Συνδέσμου μας Χρίστου Χριστοδούλου.

Ο εκλιπών έχει προσφέρει στην Ζώδια και την πατρίδα, που υπηρέτησε ανιδιοτελώς και χωρίς ενδοιασμούς. Από νεαρή ηλικία συμμετείχε ενεργά στα Εθνικόφρονα Σωματεία της γενέτειρας του Κάτω Ζώδιας. Με ενδιαφέρων για την μουσική συμμετείχε ενεργά στην φιλαρμονική που δημιουργήθηκε σταδιακά από τα Εθνικόφρονα Σωματεία της Ζώδιας. Η φιλαρμονική αποτέλεσε αξιόλογο σύνολο και ηγείτο παρελάσεων στη Ζώδια, Μόρφου και Λευκωσία.

Στιγμιότυπα από την επιβλητική παρουσία της ΣΕΚ σε εορτασμούς της Πρωτομαγιάς της ΣΕΚ στη Λευκωσία

Σε ηλικία 16 χρονών, ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της πατρίδας και το Δεκέμβριο του 1963 και εντάσσεται εθελοντικά στα τάγματα εφεδρείας Κάτω Ζώδιας για αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού και προστασία των εδαφών μας.  Με το ξέσπασμα της τουρκοκυπριακής ανταρσίας συγκροτήθηκαν Λόχοι υπο τις διαταγές του Υπουργείου Εσωτερικών και Άμυνας σε Παγκύπρια κλίμακα. Η Κυπριακή Δημοκρατία μόλις εγκαθιδρύθηκε το 1960 και δεν πρόλαβε να δημιουργηθούν σώματα ασφαλείας και κυρίως στρατός.

Ο Λόχος Ζώδιας συγκροτήθηκε από αφανείς εθελοντές της Ζώδιας για αντιμετώπιση της Τουρκοκυπριακής ανταρσίας. Τα μέλη των Εθνικοφρόνων Σωματείων εντάχθηκαν σε ομάδες και στην συνέχεια συγκροτήθηκαν σε Λόχο και εκπαιδεύτηκαν συστηματικά και προγραμματισμένα από Έλληνες αξιωματικούς.

Ο Λόχος Ζώδιας, κλήθηκε και πρόσφερε υπηρεσίες στην περιοχή Τυλληρίας, Καζιβερών, Προφήτη Ηλία στον Πενταδάκτυλο, γενικά στην επαρχία Κερύνειας, Συριανοχώρι και κατ’ επέκταση εξετέλεσε πλήρως τα καθήκοντα που του ανετέθησαν μέχρι την ψήφιση του Νόμου για την δημιουργία μόνιμου στρατεύματος.

Στην συνέχεια υπηρέτησε την θητεία του στην Εθνική Φρουρά το 1965-1967. Υπηρέτησε στο Πυροβολικό και συγκεκριμένα στην 187 Μοίρα Πεδινού Πυροβολικού με έδρα στην Αθαλάσσα (σημερινό στρατόπεδο Χρίστου Σαμάρα) υπό την ειδικότητα του ασυρματιστή. Στην διάρκεια του 1967 συμμετέχει στα γεγονότα της Κοφίνου.

Το 1974, με το ξέσπασμα της Τουρκικής εισβολής ανταποκρίνεται άμεσα στο κάλεσμα της πατρίδας για επιστράτευση και θα καταταγεί ως έφεδρος στο 361 Τ..Ε. λαμβάνοντας μέρος σε αρκετές σημαντικές μάχες όπως Μια Μηλιά, Δίκωμο, Άσπρη Μούττη, Αλωνάγρα, Συγχαρί, Κλεπίνη και Παχύαμμο Κερύνειας.

Η σημαντικότερη απώλεια της εισβολής ήταν η απώλεια του αδελφού του, εφ. Ανθυπολοχαγού Πυροβολικού Χριστόδουλου Χατζήχριστοδούλου της 195 ΜΕΑ/ΑΠ, αγνοουμένου από το 1974 τα οστά το οποίου ανευρέθηκαν το 2018 ο οποίος θυσιάστηκε στις 26η Ιουλίου 1974 στις άνισες μάχες με τους Τούρκους Εισβολείς  στην περιοχή Καλαμπάκι – Άγίου Ερμολάου ως διμοιρίτης του 301 Τάγματος Επιστράτων και έκτοτε κατέστη Αγνοούμενος μέχρι την ανεύρεση των οστών του το 2018. Ο αποχωρισμός του αδελφού του κατά την διάρκεια της κατάταξης τους, αφού τον Χρίστο τον στείλανε στην Μονάδα του 195 ΜΕΑ/ΑΠ στην Αθαλάσσα και το Νίκο σε Τάγμα Επιστράτευσης ήταν το ποιό δύσκολο κομμάτι καθώς έμελλε να ήταν η τελευταία φορά που θα τον έβλεπε.

Παραλαβή μεταλλείου τιμής στην κηδεία του αδελφού του. Ο Νίκος
παραλαμβάνει το μεταλλείο εκ μέρους της οικογένειας.

Η τελευταία μάχη που έμελλε να δώσει ήταν και η ποιο άνιση και η δυσκολότερη. Στην τελευταία του μάχη με την επάρατη νόσο πάλεψε γενναία μέχρι το τέλος.

Έμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του, πιστός στις αξίες και στα ιδανικά του που υπηρέτηση κατά την διάρκεια της ζωής του.

Λευτερωμένος πλέον από τα γήινα θα συναντήσει τον ήρωα αδελφό του και να βρεθεί στην αγκαλιά των γονιών του που τον προσμένουν πλέον με αγάπη.

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα γίνει το Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 11:00 π.μ. στον Ιερό Ναό Αγίου Πολυδώρου στο Καϊμακλί.

Ο Σύνδεσμος μας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και του συγγενείς του εκλιπόντος.

Privacy Policy Settings