Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών και η δέηση για την ανεύρεση των αγνοουμένων αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών του Πυροβολικού 20/07/2023

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023 στο χώρο του Μνημείου Ηρώων Πυροβολικού, το ετήσιο Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών και η δέηση για την ανεύρεση των αγνοουμένων αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών του Πυροβολικού, που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι κατά τις επιχειρήσεις απόκρουσης της τουρκικής εισβολής του καλοκαιριού του 1974.

Την τελετή διοργάνωσε όπως κάθε χρόνο ο Σύνδεσμος μας, σαν απόδοση μέγιστης τιμής στους Ήρωες και αγνοουμένους του πυροβολικού, που έδωσαν της ζωής τους για τα ιδανικά της ελευθερίας ή ακόμη αγνοούνται.

Η μεγάλη παρουσία των συγγενών των ηρώων προκάλεσε ρίγη συγκίνησης και συναισθηματικής φόρτισης. Η συγκλονιστική όπως πάντα παρουσία τους, υπομνήει σε όλους ότι η θυσία των δικών τους ανθρώπων θα πρέπει να είναι παράδειγμα προς μίμηση για τις επερχόμενες γενεές και φάρος στον αγώνα για απελευθέρωση της πατρίδας μας.

Μετά το τέλος της θρησκευτικής τελετής ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων και αγνοουμένων πυροβολητών, ανάκρουση της Ελεγείας στο χαμένο πυροβολητή και κατάθεση στεφάνων. Ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν οι στιγμές όταν οι μαυροφορεμένοι συγγενείς με τις φωτογραφίες των ηρώων στα χέρια τους κατέθεταν τα στεφάνια τιμής για τους δικούς τους ανθρώπους στις μαρμάρινες πλάκες με τα ονόματα των ηρώων.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η παράδοση της Ελληνικής Σημαίας η οποία κάλυπτε το φέρετρο του Ήρωα Λοχία της 185 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού Κωνσταντίνου Κουδουνά κυρίας Ειρήνης Κουδουνά προς τον Πρόεδρο του Συνδέσμου μας κύριο Γιώργο Κοφτερό καθώς και η ομιλία/χαιρετισμός της κυρίας Κουδουνά.

Στην τελετή παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Προέδρου της Βουλής, του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεωργίου, του Υπουργού Άμυνας, του Αρχηγού Γ.Ε.Ε.Φ., βουλευτές και εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων, ο Διοικητής Πυροβολικού ΓΕΕΦ, απόστρατοι Αξιωματικοί Πυροβολικού, εκπρόσωποι σωματείων και οργανώσεων, συμπολεμιστές των τιμωμένων ηρώων και μεγάλος αριθμός μελών και φίλων του Συνδέσμου μας.

Επιμνημόσυνες ομιλίες εκφώνησαν ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Εφέδρων Πυροβολικού κύριος Γιώργος Κοφτερός και ο Επίτιμος Πρόεδρος κύριος Κώστας Δράκος.

Μετά το τέλος της τελετής, οι παρευρισκόμενοι επισκέφθηκαν για προσκύνημα το Παρεκκλήσιο της Παναγίας της Ελευθερώτριας που βρίσκεται στο χώρο του Μνημείου Ηρώων του Πυροβολικού.

Ομιλία κυρίας Ειρήνης Κουδουνά

”Ποιος γλαφυρός λόγος, ποιο μεστό κείμενο μπορεί ν’ αποδώσει το μέγεθος του Ηρωισμού αυτών των 18χρονων-20χρονων παιδιών;

Επιτρέψτε μου μια μικρή αναφορά σ’ αυτά τα παλληκάρια:

Αδέλφια μου, καράβια αταξίδευτα στους αιγιαλούς της Κερύνειας!

Κρίνα που μαραθήκατε στους ανθοβολώνες της Λαπήθου !Σταγόνες από ανθόνερο που στεγνώσατε στης Παναγιάς της Γαλόκτιστης το μέτωπο! Μαγιάτικα στεφάνια, που μένετε-σαν σταυρωμένοι θεοί-στις κεφαλόπορτες του Ριζοκάρπασου…Σιτοβολώνες αθέριστοι στης Μεσαορίας τον κάμπο, γιασεμιά αμύριστα στης Μόρφου τις αυλόπορτες !Άγγελοί μας, με ηλικία την αιωνιότητα ,γίνατε ο   Φωναχτός Πόνος, που κατάστηθα σφάζει μας..!

Στις Θερμοπύλες,” από το χρέος μη κινούντες”προβάλατε ”Αρετήν και Τόλμην”.Νικήσατε! Εσείς, ”Άκαυτη Βάτος”!!

Κι’ Εμείς ,σε μια στάση σταθερά Ακίνητοι, Οκνοί στην ευθεία της Αδικίας που μας πνίγει…Και η Κόρη της Ελλάδας, η ”Εναλία Γη’ ‘,η Νήσος Κύπρος Σκλάβα ,Αλυσοδεμένη;;;Και όλα αυτά τα νεκρά παλληκάρια  έδωσαν τα νιάτα και τη ζωή τους,’ ‘για ένα πουκάμισο αδειανό”;;;Ακόμα και τώρα, τα δακρυσμένα αηδόνια ”δεν σ’ αφήνουνε να κοιμηθείς στις Πλάτρες”!..Γι’ αυτό κι’ εγώ, αδελφέ μου ,αφού δεν μπορώ να πάω στην Ιερή μας Γη ,κάτω από τη σκέπη του Σοφού Αθηναίου Νομοθέτη Σόλωνα, και ν’ απλώσω τη Σημαία που Σε σκέπας ένα την βάλω στο μαξιλάρι του δωματίου σου, εκεί κοντά στο παράθυρό σου ,που δίπλα σκαρφάλωνε το γιασεμί, γι’ αυτό σε εμπιστεύομαι στους Συμπολεμιστές σου και στους Εφέδρους Πυροβολητές!!

Θα είσαι εδώ, στην Κύπρο που λάτρευες κι’ έδωσες το Αίμα σου! Εδώ, κάτω από τον Ουρανό της και δίπλα σε Ιερά κειμήλια και άλλων Ηρώων!!    …Επιτρέψτε μου τώρα να χαιρετίσω τον αδελφό μου, τον Κωνσταντίνο μου με ένα ποίημά μου, που το έγραψα πριν χρόνια και το αγαπώ πολύ : ”Αδελφέ μου,  στην αλφαδιά του ορίζοντα    απλώσαμε τα εύδια καλοκαίρια σου, να’ χουν τα όνειρά μας Ανατολή   

Απ’ της καρδιάς σου πεμπταπόσταγμα ποτίσαμε τις κιτρολεμονιές της Μόρφου να ‘χουν απαντοχή…Να περιμένουν εμάς και τα παιδιά μας.!     Δροσίσαμε τους ξομπλιαστούς λειμώνες της Κερύνειας με το δάκρυ της ευθύβολης ματιάς σου.!   

Ζυμώσαμε άγιο Άρτο των παιδιών μας  τις θημωνιές του Ήλιου που θέρισες ,στης Μεσαορίας τον κάμπο.   

Στο τρυφερό σου μάγουλο χαϊδέψαμε το χνούδι μιας αγριάδας που ‘δειχνε τη φευγάτη σου εφηβεία  ,παλληκαράκι, που ‘γινες άντρας της Φωτιάς  και του Σίδερου.   

Χαράξαμε τις ρυτίδες της μάνας σου πάνω στον Δωρικό κίονα των Σόλων να μας θυμίζουν τη γενιά που Σε έθρεψε, Έλληνα Ακρίτα της Ανατολής.    Σε προσκυνήσαμε την ώρα που ανέμιζες Σημαία τα νιάτα σου, πάνω στον Ιστό του Πενταδάχτυλου.! ..Ζηλεύω ,αδελφέ μου, την Άγια στρωμνή σου στης Λευκωσίας το συρματόπλεγμα..!’

‘Εγώ, η ανάξια, η αδελφή σου, η Ηρούλα σου, Ειρήνη Κουδουνά-Μαυρομματάκη.   

Έχω ανάγκη να Ευχαριστήσω
1ον τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Εφέδρων Πυροβολικού ,κ. Κοφτερό Γ. ,που επωμίζεται αυτό το Ιερό φορτίο της Ελληνικής Σημαίας που αγκάλιασε τον Κωστή μου!
2ον  Να ευχαριστήσω τους Συμπολεμιστές του αδελφού μου, ιδιαίτερα τον Σταύρο Ανδρέου,[ακόμα και σήμερα ήρθε στον τάφο του, να μην με αφήσει μίνη μου τέτοια μέρα..].,και τον Γιώργο Ζίζηρο που καθημερινά έχω το μήνυμά του::”Αδελφή, καλημέρα! Είσαι καλά;” Και οι δύο θεωρώ ότι είναι αδέλφια μου!!
3ον Από καρδιάς, να ευχαριστήσω τον Επίτιμο Πρόεδρο του Συνδέσμου Εφέδρων Πυροβολικού, τον κ. Κώστα Δράκο, που τόσα χρόνια  αγόγγυστα είναι δίπλα σε όλους. Σε αγαπώ ,Κώστα μου ,σαν γιο μου! Και θαυμάζω την Επάρκεια, το Σθένος και το Ήθος σου!Ήσουν και είσαι  πάντα κοντά μου..!! .Ευχαριστώ Κώστα μου εσένα και τη Νόνη σου!

Ειρήνη Κουδουνά-Μαυρομματάκη.

Privacy Policy Settings