Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΣΤΟ ΓΕΡΙ

του Λάζαρου Μαύρου

Με τους Ένοπλους Παππούδες, υπερασπιστές της ελευθερίας, Εθνοφύλακες του Λόχου Γερίου ολοκληρώθηκε την Κυριακή 24η Μαρτίου 2019, στον Δήμο Γερίου, η παρέλαση όλων των σχολείων, σωματείων, οργανώσεων και προσκόπων, για την 198η εθνική επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Είναι η πρώτη φορά, που Διμοιρία του Λόχου Κατοικημένων Τόπων Γερίου, μ’ επικεφαλής τον Διοικητή του Λόχου, εθελοντικώς παραμένοντα στην ένοπλη υπηρεσία της πατρίδας, 66χρονο Εθνοφύλακα Επίκουρο Λοχαγό κ. Σάββα Λοΐζου (πολεμιστής της 189 Μοίρας Πυροβολικού το 1974), συμμετέχει στην παρέλαση του Δήμου, τον χαιρετισμό της οποίας δέχθηκε μπροστά από το Δημαρχείο ο δήμαρχος Παπαλαζάρου και άλλοι επίσημοι, υπό τον ήχο των εμβατηρίων που παιάνιζε η Φιλαρμονική της Αστυνομίας.

Τραυματίες και ανάπηροι πολεμιστές του ηρωικού και τραγικού το 1974 στις μάχες του Πενταδακτύλου, 361 Τάγματος Πεζικού της Εθνικής Φρουράς, η έδρα του οποίου μεταφέρθηκε το 1974 από το σκλαβωμένο Συχαρί στο Γέρι, παρέλασαν με ένα τεράστιο πανό στο οποίο τυπώθηκαν οι φωτογραφίες των πεσόντων και αγνοουμένων συμπολεμιστών τους.

Κατά τη διέλευση των Εθνοφυλάκων μπροστά από την εξέδρα των επισήμων, από τα μεγάφωνα ακουγόταν η διαβεβαίωση – όρκος των ένοπλων υπερασπιστών της περιοχής ότι, «Τούρκου ποδάρι δεν θα πατήσει το Γέρι».

Υ.Γ. ( ιστοσελίδας ) : Με πόση υπερηφάνεια έχει κρεμασμένο στο στήθος του ο Επίκουρος Λοχαγός Σάββας Λοΐζου (πολεμιστής) της 189 Μοίρας Πυροβολικού το 1974) το Μετάλλιο Τιμής που ο Σύνδεσμος μας του επέδωσε, γιατί τίμησε τα ελληνικά όπλα προασπίζοντας την κυπριακή ελευθερία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αγωνιζόμενος εναντίον των Τούρκων εισβολέων κατά τον άπελπι και άνισο αγώνα του Ιουλίου – Αυγούστου 1974, τοις προγόνων ρήμασι πειθόμενος.

Privacy Policy Settings