ΑΣΕΒΕΙΑ – ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ

Απόσπασμα από το απόρρητο ημερολόγιο του στρατηγού BEDRETIN DEMIREL για την εισβολή των Τούρκων το 1974:
«Τα πρώτα κύματα της Ταξιαρχίας Cakmak αποβιβάστηκαν στην ακτή στις 08.00, χωρίς καθόλου εχθρικά πυρά. Όμως ο εχθρός μετά το τρίτο κύμα, άρχισε να συγκεντρώνει στην παραλία πυροβολικό και όλμους και έτσι η ομάδα μάχης του 50ού Σ.Π. αναγκάστηκε ν’ αποβιβαστεί χωρίς τάξη. Το πυροβολικό του εχθρού με εύστοχα πυρά παρεμπόδισε την εκφόρτωση των αρμάτων και του πυροβολικού και προκάλεσε σημαντικές απώλειες. Το γεγονός είναι ότι μόνο δύο από τα αποβατικά μπόρεσαν να προσεγγίσουν και τα άλλα αναγκάστηκαν να παραμείνουν στα ανοικτά. Προβλήματα αντιμετώπισε και η εκφόρτωση των πλοίων Ertugrul και Koycegiz στα αποβατικά μέσα. Έτσι ο Διοικητής της Αποβατικής ταξιαρχίας Cakman που βρισκόταν στο Ertugrul δεν μπόρεσε να συνδεθεί με τις μονάδες που αποβιβάστηκαν.
Μέχρι το μεσημέρι όλες οι δυνάμεις βγήκαν στην ξηρά, αλλά δεν κατέστη δυνατόν να διατηρήσουν ζώνη ασφαλείας στην ακτή και να προχωρήσουν σε βάθος. Δεν υπήρχε επικοινωνία των δυνάμεων της ακτής και της αεροπορίας, ενώ η διοίκηση της αμφίβιας δύναμης και των αεραποβατικών δυνάμεων δεν είχαν επικοινωνία μεταξύ τους. O Διοικητής του 6ου Σ.Σ, στρατηγός Ersin, ο οποίος ήρθε με ελικόπτερο το πρωί της 20ής Ιουλίου, δεν ήξερε το ακριβές σημείο της παραλίας όπου έγινε η απόβαση.»
 
Η 182 Μοίρα Πεδινού Πυροβολικού αποτέλεσε τον κύριο στόχο της τουρκικής αεροπορίας, των βολών του ναυτικού και του χερσαίου πυροβολικού των εισβολέων, βαλλόμενη ανελέητα, χωρίς να μετακινηθεί ούτε ένα μέτρο από το χώρο όπου τάχθηκε στη διάβαση Αγίου Παύλου στη περιοχή Λαπήθου.
Η προσπάθεια των δυνάμεων των εισβολέων να την ΑΦΑΝΙΣΟΥΝ έπεσε στο κενό και επί τρείς ημέρες (20-22 Ιουλίου 1974) η Μοίρα σφυροκοπούσε τις αποβατικές δυνάμεις στην περιοχή του 5 μίλι, προκαλώντας τους τον θάνατο και την καταστροφή.
Αυτή την Ηρωική Μοίρα του πυροβολικού ΑΦΑΝΙΣΕ και διέγραψε εδώ και ένα περίπου χρόνο το Υπουργείο Άμυνας. Οι δεσμεύσεις και οι υποσχέσεις του Υπουργού Άμυνας για τη διατήρηση των ιστορικών μονάδων της Εθνικής Φρουράς, στα πλαίσια της περιβόητης αναδιοργάνωσης της δύναμης και ειδικά της 182 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικο ήταν απλά έπεα πτερόεντα.
Είμαστε περίεργοι πόσο σύντομα θα ακούσουμε για την κατάργηση της επόμενης ιστορικής και ηρωικής Μοίρας του Πυροβολικού από το Υπουργείο Άμυνας. Μήπως πήρε σειρά η Ηρωική 181 Μοίρα του Πυροβολικού του Ηρωικού Αντισυνταγματάρχη Καλμπουρτζή και των 38 ηρωικών παλληκαριών του; Ίδωμεν.
Η αντίδραση των πολεμιστών της Μοίρας, των οικογενειών των Ηρώικων νεκρών της, αλλά και του συνόλου των εφέδρων του πυροβολικού θα είναι ανάλογη της ασέβειας του Υπουργείου Άμυνας απέναντι στους Ήρωες και την Ιστορία μας.

Privacy Policy Settings