ΑΓΙΑ ΤΥΛΛΗΡΙΑ 56 ΧΡΟΝΙΑ

Σαν σήμερα συμπληρώνονται 56 χρόνια από τον Αύγουστο του 1964 όταν στις 7-9 του ιδίου μήνα, το χώμα στα Κόκκινα βάφτηκε κόκκινο από το αίμα.

Tον Αύγουστο του 1964, ξεσπούν μάχες στην περιοχή Τηλλυρίας.

Η Εθνική Φρουρά οργανώνεται κατά του Τουρκοκυπριακού θύλακα, μέσω του οποίου εισάγονται λαθραία όπλα και πυρομαχικά από την Τουρκία. Οι Τουρκοκύπριοι υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν τα χωριά τους και να καταφύγουν στα Κόκκινα. Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ αδυνατεί να επιβάλει εκεχειρία.

Τότε, η Τουρκική αεροπορία φτάνει στην Κύπρο και βομβαρδίζει στις 8 και 9 Αυγούστου την περιοχή απο τον Ξερό μέχρι τον Πύργο μέχρι την κατάπαυση πυρός στις 10/08 που επιτεύχθηκε μετά από έντονες διπλωματικές δραστηριότητες,

Τα Tουρκικά αεροπλάνα βομβάρδισαν διασταυρώσεις δρόμων και ελληνοκυπριακές ναυτικές περιπόλους με ρουκέτες και βόμβες ναπάλμ (βύθιση ακταιωρού Φαέθων).

Οι τραυματίες και οι νεκροί πολλοί. Πόδι βαρβάρων πάτησε την περιοχή και την λεηλάτησε αφήνοντας πίσω του στάχτες. Αποτέλεσμα της βάρβαρης και άνανδρης επίθεσης, ο θάνατος 55 ανθρώπων, 28 εκ των οποίων πολίτες, ο ξεριζωμός εκατοντάδων Κυπρίων από τις πατρογονικές εστίες, καθώς και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε πολεμική ετοιμότητα, αλλά δεν επεμβαίνει στρατιωτικά, υπακούοντας σε έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για κατάπαυση του πυρός και ειρήνευση στην περιοχή.

Το άβατο Άγιο χώμα της Τυλληρίας που ποτίστηκε με αίμα και δάκρυ παραμένει ριζωμένο στις μνήμες μας.

Privacy Policy Settings