Πολεμική Δράση 191 ΠΟΠ

Η 191 ΠΟΠ έδρευε αρχικά ( μέχρι το 1972 ) στο στρατόπεδο της περιοχής Παναγιάς και αργότερα μεταστάθμευσε στο στρατόπεδο « Νίκου Γεωργίου » στη περιοχή Αγίου Σάββα του χωριού Συγχαρί της επαρχίας Κερύνειας.

Η Πυροβολαρχία διέθετε τέσσερα ( 4 )  πυροβόλα των 75 χιλιοστών  και  τρία  ( 3 ) αντιαεροπορικά πολυβόλα των 12,7 χιλιοστών για την αντιαεροπορική της άμυνα.

Διοικητής της Πυροβολαρχίας κατά την έναρξη της Τουρκικής Εισβολής ήταν ο Υπλγος  ( ΠΒ ) Σαββόπουλος Παύλος.

Κατά τις πρώτες ώρες της Τουρκικής Εισβολής η Πυροβολαρχία είχε εγκαταλείψει το στρατόπεδο της και είχε αναπτυχθεί στις θέσεις τάξεως της στη περιοχή της διάβασης Μπέλλα – Πάις όπου και ετέθη υπό Διοίκηση της 181 ΜΠΠ.

Από το χώρο τάξεως της η Πυροβολαρχία εκτέλεσε βολές κατά των Τουρκικών θέσεων στη περιοχή Άσπρη Μούττη, Κοτζά Καγιά και Πετρομούθκια καθόλη τη διάρκεια της πρώτης φάσης της Τουρκικής Εισβολής.

Μετά τη κατάπαυση του πυρός στις 16:00 της 22ας Ιουλίου 1974 η πυροβολαρχία παρέμεινε ταγμένη στη περιοχή της διάβασης Μπέλλα – Πάις.

Μετά την απαγκίστρωση των μονάδων προκαλύψεως η Πυροβολαρχία παρέμεινε εκτεθειμένη στα προελαύνοντα τμήματα των Τουρκικών δυνάμεων, εγκλωβίστηκε στη περιοχή και καταστράφηκε ολοσχερώς μετά από μάχη το απόγευμα της 23ης ης  Ιουλίου 1974.

Στις επιχειρήσεις για απόκρουση της Τουρκικής Εισβολής η Μοίρα έδωσε   τρεις  αγνοούμενους.

Privacy Policy Settings