Συνταγματάρχης Πυροβολικού Χατζηδάκης Εμμανουήλ

Ο Συνταγματάρχης Πυροβολικού Χατζηδακης Εμμανουήλ γεννήθηκε στο Καλάμιον Χανίων Κρήτης το 1927.

Την 15η Μαρτίου 1947 εισήχθηκε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων από την οποία αποφοίτησε την 3η Μαρτίου 1949.  Κατατάγηκε στο πεζικό και συγκεκριμένα στο 564 ΤΠ στη περιοχή Βίτσι με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού.

Έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις του Γράμμου – Βίτσι όπου και τραυματίστηκε στις 25 Ιουνίου 1949.

Την 17η Απριλίου 1950 μετατάχθηκε στο Πυροβολικό.

Φοίτησε σε όλα τα προβλεπόμενα Σχολεία του Πυροβολικού, στην Σχολή Αεροπορίας Στρατού, στην Σχολή Στατιστικής και στη Σχολή Πυροβολικού Δυτικής Γερμανίας.

Υπηρέτησε σε πολλές Μονάδες του Ελληνικού Στρατού και διετέλεσε Διοικητής της 149 ΜΜΒΠ.

Τήν 8η Σεπτεμβρίου 1973 μετατέθηκε στη Κύπρο και ανέλαβε Διοικητής της 173 ΜΑ/ΤΠ η οποία είχε την έδρα της στο στο στρατόπεδο « Ανδρέα Δημητρίου » στη περιοχή Καραόλου της επαρχίας Αμμοχώστου.

Κατά τη πρώτη φάση της Τουρκικής Εισβολής ( 20 – 22 Ιουλίου 1974 ) η Μοίρα υποστήριξε με τα πυρά της των αγώνα του 201 ΤΠ και του 386 ΤΕ στις επιθέσεις κατά του Σακκάρια, του Καραόλου αλλά και του Τουρκοκυπριακού Θύλακα εντός των τειχών της Αμμοχώστου. Η Μοίρα κατάφερε συντριπτικά πλήγματα στην άμυνα των πιο πάνω θυλάκων και η δια πυρών συμβολή της στην εκκαθάριση των θυλάκων ήταν ουσιαστική. Για το λόγο αυτό η Μοίρα κατά το τριήμερο αυτό δεχόταν καθημερινά αεροπορικές προσβολές.

Κατά τη αεροπορική προσβολή που έγινε στις 15:30 της 22 Ιουλίου 1974, μισή ώρα πριν την έναρξη της ανακωχής, έπεσε ηρωικά μαχόμενος όταν πλήγηκε το παρατηρητήριο της Μοίρας από ρουκέτα Τουρκικού Αεροσκάφους.

Τάφηκε στο Νεκροταφείο Σταυρού της Αμμοχώστου.

Τιμήθηκε με τα πιο κάτω παράσημα και μετάλλια:

  • Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Δ’ Τάξεως
  • Χρυσός Σταυρός Β’ Τάγματος Φοίνικος
  • Χρυσός Σταυρός Β’ Ταγματος Γεωργίου Α’
  • Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Γ’ Τάξεως
  • Σταυρός ταξιαρχιών Τάγματος του Φοίνικος

Ο Συνταγματάρχης Χατζηδάκης αποτελεί λαμπρό παράδειγμα Δόξας και Τιμής για τους Πυροβολητές και για τις επερχόμενες γενεές των Ελλήνων λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση.

Privacy Policy Settings