Πολεμική Δράση 198 ΠΟΠ

Η 198 ΠΟΠ έδρευε στο στρατόπεδο της περιοχής Προφήτη Ηλία στο δυτικό Πενταδάκτυλο.

Η Πυροβολαρχία διέθετε τέσσερα ( 4 )  πυροβόλα των 75 χιλιοστών  και  τρία  ( 3 ) αντιαεροπορικά πολυβόλα των 12,7 χιλιοστών για την αντιαεροπορική της άμυνα.

Διοικητής της Πυροβολαρχίας κατά την έναρξη της Τουρκικής Εισβολής ήταν ο Υπλγος  ( ΠΒ ) Αποστόλου Ευάγγελος.

Από τη 16η Ιουλίου 1974 η Πυροβολαρχία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει  το στρατόπεδο της λόγω πυρκαγιάς που είχε εκδηλωθεί στη περιοχή και η οποία προκάλεσε τη καταστροφή αριθμού οχημάτων της Πυροβολαρχίας τα οποία μετέφεραν ασυρμάτους, πυρομαχικά και ατομικό οπλισμό. Την 18η Ιουλίου 1974 η Πυροβολαρχία αναπτύχθηκε στο χώρο διασποράς της και παρέλαβε υλικά προς αναπλήρωση των καταστραφέντων από την 190 ΜΑ/ΤΠ και την 182 ΜΠΠ.

Κατά τις πρώτες ώρες της Τουρκικής Εισβολής αλλά και κατά τη διάρκεια της 1ης φάσης της Εισβολής τόσο ο χώρος τάξεως όσο και το στρατόπεδο της Πυροβολαρχίας δέχθηκε ανελέητο βομβαρδισμό από τη Τουρκική Αεροπορία  χωρίς ευτυχώς οποιεσδήποτε απώλειες σε έμψυχο η άψυχο υλικό.

Κατά τη διάρκεια της 1ης Φάσης της Εισβολής η Πυροβολαρχία εκτέλεσε βολές κατά του Φρουρίου Αγίου Ιλαρίωνα και της Διάβασης Αγύρτας υποστηρίζοντας με τα πυρά της τις επιχειρούσες στη περιοχή Δυνάμεις Καταδρομών. Δεν εκτέλεσε οποιεσδήποτε βολές κατά του Τουρκικού προγεφυρώματος στη περιοχή Κερύνειας.

Κατά τη 2η Φάση της Τουρκικής Εισβολής και συγκεκριμένα την 14η Αυγούστου 1974 η Πυροβολαρχία ετέθη υπό Διοίκηση της 183 ΜΠΠ και ετάχθηκε στη περιοχή Πανάγρων από όπου εκτέλεσε βολές προς υποστήριξη της 33 Μοίρα Καταδρομών που δρούσε στο Δυτικό Πενταδάκτυλο.

Την νύκτα της ίδιας ημέρας η Πυροβολαρχία ετάχθηκε στη περιοχή του χωριού Φιλιά. Την 16η Αυγούστου 1974 ακολουθώντας την 183 ΜΠΠ κατά την υποχώρηση της μέσω των χωριών Κατύδατα και Τεμβριά ετάχθη στη περιοχή Αγίου Θεοδώρου Σολέας.

Στις επιχειρήσεις για την απόκρουση της Τουρκικής Εισβολής η Πυροβολαρχία δεν είχε οποιεσδήποτε απώλειες σε έμψυχο ή άψυχο υλικό παρά την εμπλοκή της στην αμυντική προσπάθεια.

Privacy Policy Settings