Πολεμική Δράση 190 ΜΑ/ΤΠ

Η 190 ΜΑ/ΤΠ έδρευε στο στρατόπεδο « Ιάκωβου Πατάτσου » στη Μονή Αχειροποιήτου στη περιοχή της Κωμόπολης Καραβά στην επαρχία Κερύνειας.

Η Μοίρα διέθετε δεκαοκτώ ( 18 ) αντιαρματικά πυροβόλα των 6 λιβρών και πέντε ( 5 )  αντιαεροπορικά πολυβόλα 12,7 χιλιοστών.

Διοικητής της Μοίρας κατά την έναρξη της Τουρκικής Εισβολής στις 20 Ιουλίου 1974 ήταν ο Ανχης ( ΠΒ ) Ντόκος Νικόλαος.

Στις 03:50 της 20ης Ιουλίου 1974 η Μοίρα έλαβε διαταγή από τη Διοίκηση Πυροβολικού ΓΕΕΦ να αναπτυχθεί στους χώρους τάξεως της. Λόγω του ότι η Μοίρα διέθετε μόνο 12 ρυμουλκά οχήματα η μετακίνηση των πυροβόλων έγινε με δεύτερη διαδρομή. Περί τις 05:15 η Μοίρα εγκατέλειψε το στρατόπεδο της.

Κατά τη διάρκεια της μετακίνησης της Α’ πυροβολαρχίας προς την περιοχή των Πανάγρων, αυτή προσεβλήθη από την Τουρκική Αεροπορία ευτυχώς χωρίς απώλειες.  Η πυροβολαρχία ετάχθη τελικά στην περιοχή Πανάγρων χωρίς άλλο πρόβλημα.

Οι δυο άλλες πυροβολαρχίες ( Β’ & Γ’ ) οι οποίες κινούνταν προς ανατολάς ενεπλάκησαν σε μάχη και εκτέλεσαν βολές κατά των τουρκικών αποβατικών δυνάμεων και κατόπιν μάχης απώλεσαν 5 πυροβόλα. Μετά τις πρώτες ώρες της εισβολής η Μοίρα είχε ταγμένα έξι πυροβόλα στην Περιοχή Πανάγρων, έξι πυροβόλα στην περιοχή της απόβασης και ένα πυροβόλο στην περιοχή δυτικά του στρατοπέδου της. Το πυροβόλο αυτό ενεπλάκη στη μάχη για την απόκρουση των αποβατικών δυνάμεων και εκτέλεσε βολές κατά του Τούρκικου αντιτορπιλικού που υποστήριζε την απόβαση με αποτέλεσμα αυτό να αναγκαστεί να απομακρυνθεί από την ακτή. Από βολή των πυροβόλων του αντιτορπιλικού πλήγηκε το Αντιαρματικό πυροβόλο με αποτέλεσμα αυτό να καταστραφεί και ένας άνδρας να φονευθεί και ένας να τραυματιστεί βαριά.

Την 22η Ιουλίου η Μοίρα ανασυγκρότησε δύο πυροβολαρχίες την Α’ και την Β’ στην περιοχή Πανάγρων.

Την 24η Ιουλίου 1974 η Μοίρα απέστειλε τέσσερα πυροβόλα στην περιοχή δυτικά του Καραβά  για ενίσχυση των μονάδων πεζικού και την 25ης Ιουλίου 1974 απέστειλε άλλα τέσσερα πυροβόλα στην περιοχή.

Την 26η Ιουλίου η Μοίρα απέστειλε δύο πυροβόλα στην περιοχή Βασίλειας για να αντιμετωπίσει Τούρκικη προσπάθεια προέλασης.

Την 30η Ιουλίου 1974 δύο πυροβόλα της Μοίρας εγκαταλείφθηκαν στην περιοχή Πλατανιών.

Δύο πυροβόλα από την περιοχή Μύρτου αναπτύχθηκαν στην περιοχή Λαπήθου.

Τη 2η Αυγούστου απεγκλωβίστηκε ένα πυροβόλο από την περιοχή Πλατανιών  και την 3η Αυγούστου απεγκλωβίστηκε το δεύτερο πυροβόλο.

Την 6η Αυγούστου η Μοίρα προσεβλήθη από πολλά σημεία από εχθρικά πυρά και αφού εκτέλεσε βολές κατά των εχθρικών δυνάμεων οπισθοχώρησε σε ασφαλέστερες περιοχές.

Την 14η Αυγούστου 1974 η Μοίρα μετακινήθηκε στην περιοχή του χωριού Φιλιά.  Τρία πυροβόλα της Μοίρας μεταφέρθηκαν στην περιοχή Δένειας και τίθενται  υπό διοίκηση της ΕΛΔΥΚ.

Την 15η Αυγούστου η Μοίρα μετακινήθηκε στην περιοχή Αγίων Τριμιθιάς- Παλιομετόχου.

Μετά τη συμφωνία της κατάπαυσης του πυρός η Μοίρα μετακινήθηκε στην περιοχή του χωριού Νήσου – Ποταμιάς.

Στις επιχειρήσεις για απόκρουση της Τουρκικής Εισβολής η Μοίρα έδωσε ένα ηρωικά πεσόντα οπλίτη και οχτώ αγνοούμενους.

Ηρωικά Πεσόντας: Στρτης (ΠΒ) Ιωάννου Χρίστος

Privacy Policy Settings