Πολεμική Δράση 187 ΜΠΠ

Η 187 ΜΠΠ έδρευε στο στρατόπεδο  « Δημητράκη Χριστοδούλου » στη περιοχή Αθαλάσσας στη Λευκωσία.

Η Μοίρα διέθετε δώδεκα ( 12 )  πυροβόλα των 100 χιλιοστών και τέσσερα ( 4 ) αντιαεροπορικά πολυβόλα των 0,50 της ίντσας καθώς και δύο ( 2 ) αντιαεροπορικά πολυβόλα των 14,5 χιλιοστών για την αντιαεροπορική της άμυνα.

Διοικητής της Μοίρας κατά την έναρξη της Τουρκικής Εισβολής ήταν ο Ανχης  ( ΠΒ ) Γούδας Φαίδωνας.

Κατά τις πρώτες ώρες της Τουρκικής Εισβολής και ενώ η Μοίρα βρισκόταν ακόμα στο στρατόπεδο της δέχθηκε επιθέσεις από τη Τουρκική Αεροπορία με βόμβες ναπάλμ και ρουκέτες με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές οκτώ ( 8 ) από τα δώδεκα ( 12 ) πυροβόλα της χωρίς όμως αυτά να τεθούν εκτός μάχης. Από τα ρυμουλκά της Μοίρας, πέντε ( 5 ) ακινητούσαν λόγω βλαβών που είχαν υποστεί κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος. Τα τέσσερα (4) ανέπαφα πυροβόλα της Μοίρας αναπτύχθηκαν στο χώρο διασποράς της  κοντά στο Ρ.Ι.Κ. από όπου εκτέλεσαν βολές κατά του Τ/Κ θύλακα της Λευκωσίας καθώς και βολές υποστήριξης των νυκτερινών ενεργειών των Μονάδων της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ κατά του θύλακα Λευκωσίας – Αγίου Ιλαρίωνα.

Κατά τη 1:30 της 21ης Ιουλίου 1974 η Μοίρα αναπτύχθηκε στο χώρο τάξεως της δυτικά του χωριού Γερόλακκος από όπου εκτέλεσε βολές υποστήριξης των ενεργειών των Μονάδων της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ για εκκαθάριση του θύλακα Λευκωσίας – Αγίου Ιλαρίωνα.

Την 23η Ιουλίου 1974 και ενώ η Μοίρα βρισκόταν ακόμα στο χώρο τάξεως της, ομάδα ανδρών της δέχτηκε επίθεση από τις Τουρκικές Δυνάμεις στη περιοχή του Κέντρου Αρκάδι με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό ενός εφέδρου αξιωματικού και τεσσάρων ( 4 ) οπλιτών.

Κατά τη διάρκεια της 2ης φάσης της Τουρκικής Εισβολής η Μοίρα  πλην μίας πυροβολαρχίας τάχθηκε στη περιοχή Λατσιών. Η Β’ Πυροβολαρχία της Μοίρας τάχθηκε στη περιοχή Μάμμαρι. Από τις νέες θέσεις τάξεως της η Μοίρα εκτέλεσε βολές για επιβράδυνση των Τουρκικών Δυνάμεων στο δυτικό μέτωπο και διευκόλυνε την ομαλή σύμπτυξη των δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς στη περιοχή. Την 16η Αυγόστου 1974 η Μοίρα τάχθηκε στη περιοχή Τσερίου και εκτέλεσε βολές με την ίδια αποστολή.

Από την 24η Αυγούστου 1974 Διοικητής της Μοίρας ανέλαβε ο Ανχης ( ΠΒ ) Ταραντίλης Παναγιώτης.

Στις επιχειρήσεις για απόκρουση της Τουρκικής Εισβολής η Μοίρα έχει δώσει δύο ( 2 )  ηρωικά πεσόντες Αξιωματικούς, τέσσερις ( 4 ) ηρωικά πεσόντες οπλίτες και ένα αγνοούμενο.

Ηρωικά Πεσόντες :

  • Ανθλγος ( ΠΒ ) Γεωργιάδης Νικόλαος
  • Ανθλγος ( ΠΒ ) Σάββα Σιονή Λοίζος
  • Λχιας ( ΠΒ ) Νεοκλέους Ζένιου Χριστάκης
  • Υπδνεας ( ΠΒ ) Νεοκλέους Κυριάκος
  • Στρτης ( ΠΒ ) Μαζαράκης Χριστόδουλος
  • Στρτης ( ΠΒ ) Καλογήρου Ανδρέας

Privacy Policy Settings