Πολεμική Δράση 184 ΠΠΠ

Η 184 ΠΠΠ έδρευε στο στρατόπεδο « Ανδρέα Κάρυου » στη περιοχή Αθαλάσσας στη Λευκωσία.

Η Πυροβολαρχία διέθετε έξι ( 6 )  πυροβόλα των 25 λιβρών και δύο ( 2 ) αντιαεροπορικά πολυβόλα των 0,50 της ίντσας για την αντιαεροπορική της άμυνα.

Διοικητής της Πυροβολαρχίας κατά την έναρξη της Τουρκικής Εισβολής ήταν ο Τχης  ( ΠΒ ) Σεβαστίδης Κωνσταντίνος.

Κατά τις πρώτες ώρες της Τουρκικής Εισβολής και συγκεκριμένα από τις 05:20 της 20ης Ιουλίου 1974 και ενώ η Πυροβολαρχία βρισκόταν ακόμα στο στρατόπεδο της δέχθηκε επιθέσεις από τη Τουρκική Αεροπορία με βόμβες ναπάλμ και ρουκέτες με αποτέλεσμα να έχει τρεις ( 3 ) νεκρούς οπλίτες.

Τα έξι ( 6 ) πυροβόλα της Πυροβολαρχίας διεσώθησαν από τις επιθέσεις και η Πυροβολαρχία αναπτύχθηκε στο χώρο διασποράς της έξω από το στρατόπεδο της από όπου εκτέλεσε βολές κατά του Τ/Κ χωριού Κιόνελι.

Στις 10:00 της 20ης Ιουλίου 1974 η Πυροβολαρχία αναπτύχθηκε στο χώρο τάξεως της 300 μέτρα νότια της Μονής Μακεδονίτισσας από όπου συνέχισε να εκτελεί βολές ενισχύοντας τις επιθετικές ενέργειες της ΙΙΙ ΑΤΔ και της ΕΛΔΥΚ κατά του Τ/Κ χωριού Κιόνελι. Στη περιοχή Μακεδονίτισσας η πυροβολαρχία δέχτηκε νέες αεροπορικές επιθέσεις χωρίς απώλειες στο υλικό της.

Κατά τη 2η φάση της Τουρκικής Εισβολής και συγκεκριμένα την 14η Αυγούστου 1974 η Πυροβολαρχία εκτέλεσε βολές ανάσχεσης προς υποστήριξη της άμυνας του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ από τη περιοχή Αθαλάσσας και ακολούθως από τη περιοχή Στροβόλου.

Την 15η Αυγούστου 1974 η Πυροβολαρχία τάχθηκε στη περιοχή Τσερίου από όπου εκτέλεσε βολές με τη ίδια αποστολή.

Την 17η Αυγούστου 1974 και παρά τη διαταγή « πυροβόλα δεσμευμένα » η Πυροβολαρχία εκτέλεσε βολές προς υποστήριξη της αμυντικής προσπάθειας του 336 ΤΕ στη περιοχή του Αγίου Παύλου Λευκωσίας. Με την ενέργεια της αυτή η πυροβολαρχία συνέτεινε τα μέγιστα στη διατήρηση των θέσεων του 336 ΤΕ και την αποτροπή κατάληψης της περιοχής Αγίου Παύλου από τις Τουρκικές Δυνάμεις.

Στις επιχειρήσεις για απόκρουση της Τουρκικής Εισβολής η Πυροβολαρχία έχει δώσει τρεις ( 3 ) ηρωικά πεσόντες οπλίτες.

Ηρωικά Πεσόντες :

  • Λχιας ( ΠΒ ) Προδρομίδης Γεώργιος
  • Στρτης ( ΠΒ ) Πατσαλή Κώστας
  • Στρτης ( ΠΒ ) Πηλιάς Μιχαήλ

Privacy Policy Settings