Πολεμική Δράση 183 ΜΠΠ

Η 183 ΜΠΠ έδρευε αρχικά ( μέχρι το 1972 ) στο στρατόπεδο στη Μονή Αγίου Παντελεήμονα στο χωριό Μύρτου της επαρχίας Κερύνειας και ακολούθως μεταστάθμευσε στο στρατόπεδο  « Λεωνίδα Χριστοδούλου » στο χωριό Διόριος της επαρχίας Κερύνειας.

Η Μοίρα διέθετε δώδεκα ( 12 )  πυροβόλα των 25 λιβρών και τέσσερα ( 4 ) αντιαεροπορικά πολυβόλα των 0,50 της ίντσας καθώς και δύο ( 2 ) αντιαεροπορικά πολυβόλα των 14,5 χιλιοστών για την αντιαεροπορική της άμυνα.

Διοικητής της Μοίρας κατά την έναρξη της Τουρκικής Εισβολής ήταν ο Ανχης  ( ΠΒ ) Γερμανός Γεώργιος.

Την πρώτη ημέρα της Τουρκικής Εισβολής η Μοίρα αναπτύχθηκε στο χώρο διασποράς της όπου ανασυγκροτήθηκε σε δύο πυροβολαρχίες των έξι ( 6 ) πυροβόλων. Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας των επιχειρήσεων η Μοίρα δεν εκτέλεσε βολές λόγω βεληνεκούς.

Η Γ’ Πυροβολαρχία αφού τάχθηκε στη περιοχή του χωριού Πέτρα εκτέλεσε αποστολή άμεσης υποστήριξης της ΙΙ ΑΤΔ. Η πυροβολαρχία αυτή εκτέλεσε βολές τη νύκτα της 21ης προς την 22α Ιουλίου κατά του Τ/Κ θύλακα Λεύκας ενισχύοντας με τα πυρά της τις δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς που αγωνίζονταν για εξουδετέρωση του θύλακα.

Την νύκτα της 21ης προς 22α Ιουλίου 1974 η Α’ Πυροβολαρχία της Μοίρας τάχθηκε στη περιοχή Αγίου Ερμολάου και εκτέλεσε βολές κατά στόχων στις περιοχές των Τ/Κ χωριών Αγύρτα, Πυλέρι και Φόττα.

Στη περιοχή Αγίου Ερμολάου η Μοίρα είχε ένα νεκρό οπλίτη.

Κατά τη 2η φάση της Τουρκικής Εισβολής η Μοίρα εκτέλεσε βολές για επιβράδυνση των προελαύνοντων Τουρκικών δυνάμεων στο δυτικό μέτωπο.

Τη 14η Αυγούστου 1974 η Γ’ Πυροβολαρχία της Μοίρας εκτέλεσε βολές κατά των Τουρκικών Δυνάμεων από τη περιοχή Φιλιάς.

Η Α΄ Πυροβολαρχία εκτέλεσε βολές από τη περιοχή Καπουτίου κατά των Τουρκικών Δυνάμεων στη περιοχή Κοντεμένου.

Η Μοίρα την 15η Αυγούστου 1974 μετά τη προέλαση των Τουρκικών δυνάμεων και διάσπαση του δυτικού μετώπου συνεπτύχθει και τάχθηκε στη περιοχή Μόρφου.

Την 16η Αυγούστου 1974 η Μοίρα επανήλθε στη αρχική της μορφή των τριών πυροβολαρχιών και κινήθηκε ως ακολούθως:

Η Α’ Πυροβολαρχία στη περιοχή Ευρύχου.

Η Β’ Πυροβολαρχία στη περιοχή Σταυρού της Ψώκας.

Η Γ’ Πυροβολαρχία στη περιοχή Αγίου Θεοδώρου Σολέας.

Την 4η Σεπτεμβρίου η Β’ Πυροβολαρχία εκτέλεσε βολές στη περιοχή Λιμνίτη προς υποστήριξη των Δυνάμεων Πεζικού που αμύνονταν στη περιοχή όταν εκδηλώθηκε προσπάθεια των Τούρκων για συνένωση των κατεχομένων περιοχών με τον θύλακα Κοκκίνων.

Στις επιχειρήσεις για απόκρουση της Τουρκικής Εισβολής η Μοίρα έχει δώσει ένα ( 1 ) ηρωικά πεσόντα οπλίτη.

Ηρωικά Πεσόντας  :  Στρτης ( ΠΒ ) Ιωακείμ Γεώργιος

Privacy Policy Settings