Εορτασμοί Μεγαλομάρτυρος Αγίας Βαρβάρας Προστάτιδας του Πυροβολικού της Ε.Φ

 

Έξι μήνες μετά τη συγκρότηση της Εθνικής Φρουρά και του Πυροβολικού, την 4η Δεκεμβρίου 1964, πραγματοποιήθηκε ο πρώτος εορτασμός της προστάτιδας του όπλου του Πυροβολικού, Μεγαλομάρτυρος Αγίας Βαρβάρας. Ο Εορτασμός πραγματοποιήθηκε στο στρατόπεδο « Ανδρέα Κάρυου » στην Αθαλάσσα, τότε έδρα της Διοίκησης Πυροβολικού ΓΕΕΦ της 181 ΜΠΠ και της 185 ΜΠΠ. Στον εορτασμό παρέστησαν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, ο Υπουργός Εσωτερικών και Αμύνης Πολύκαρπος Γιωρκάτζης, ο Αρχηγός ΑΣΔΑΚ Στρατηγός Γεώργιος Γρίβας Διγενής, ο Αρχηγός ΓΕΕΦ Υποστράτηγος Ηλίας Πρόκος, ο πρέσβης της Ελλάδος, και άλλοι επίσημοι. Κατά τον εορτασμό παρουσιάστηκαν τα πρώτα πυροβόλα 25 Λιβρών των Μονάδων Πυροβολικού καθώς και τετράδυμα αντιαεροπορικά πολυβόλα 0,50 της ίντζας

Την 4η Δεκεμβρίου 1965, ο εορτασμός της Αγίας Βαρβάρας πραγματοποιήθηκε και πάλι στο στρατόπεδο « Ανδρέα Κάρυου » στην Αθαλάσσα, έδρα της Διοίκησης Πυροβολικού. Μόνη απουσία από το προηγούμενο εορτασμό αυτή του Αρχηγού ΑΣΔΑΚ Στρατηγού Γεώργιου Γρίβα Διγενή.

Την 4η Δεκεμβρίου 1966, ο εορτασμός της Αγίας Βαρβάρας πραγματοποιήθηκε στο υπό κατασκευή στρατόπεδο « Δημητράκη Χριστοδούλου » στην Αθαλάσσα, όπου έδρευε η 187 ΜΠΠ. Παρόντες στον εορτασμό, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, ο Υπουργός Εσωτερικών και Αμύνης Πολύκαρπος Γιωρκάτζης, ο Αρχηγός ΓΕΕΦ Υποστράυηγος Ηλίας Πρόκος, ο πρέσβης της Ελλάδος, και άλλοι επίσημοι. Κατά τον εορτασμό παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά τα νεοαποκτηθέντα πυροβόλα 100 χιλιοστών, Ρωσικής προελεύσεως της 187 ΜΠΠ καθώς και άλλα όπλα του Πυροβολικού της Εθνικής Φρουράς.

Το 1967 και το 1968 δεν πραγματοποιήθηκαν επίσημοι εορτασμοί την εορτή της Αγίας Βαρβάρας λόγω των επεισοδίων με τους Τουρκοκυπρίους στη Κοφίνου και τον Άγιο Θεόδωρο και λόγω της έντασης που δημιουργήθηκε με τη Χούντα των Αθηνών και την αποχώρηση της Ελληνικής Μεραρχίας.

Ο εορτασμός της Αγίας Βαρβάρας επαναλήφθηκε ξανά την 4η Δεκεμβρίου 1969 και πάλι στο στρατόπεδο « Δημητράκη Χριστοδούλου » στην Αθαλάσσα. Στον εορτασμό παρέστησαν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, ο Υπουργός Εσωτερικών και Αμύνης Επαμεινώνδας Κωμοδρόμος, ο Αρχηγός ΓΕΕΦ Ηλίας Γερακίνης, ο πρέσβης της Ελλάδος, και άλλοι επίσημοι. Το θρησκευτικό μέρος της τελετής πραγματοποιήθηκε στο νεόκτιστο εντός του στρατοπέδου παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας.

Την 4η Δεκεμβρίου 1970 καθώς και τη 4η Δεκεμβρίου 1971, ο εορτασμός της Αγίας Βαρβάρας πραγματοποιήθηκε και πάλι στο στρατόπεδο « Δημητράκη Χριστοδούλου » στην Αθαλάσσα παρόντος του προέδρου της Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και άλλων επισήμων.

Την 4η Δεκεμβρίου 1972, ο εορτασμός της Αγίας Βαρβάρας πραγματοποιήθηκε και πάλι στο στρατόπεδο « Δημητράκη Χριστοδούλου » στην Αθαλάσσα. Παρόντες στον εορτασμό, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, ο Υπουργός Εσωτερικών και Αμύνης Γεώργιος Ιωαννίδης, όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Αρχηγός ΓΕΕΦ Χαράλαμπος Χαραλαμπόπουλος, ο πρέσβης της Ελλάδος, και άλλοι επίσημοι.

Ο τελευταίος εορτασμός της Μεγαλομάρτυρος Αγίας Βαρβάρας πριν τη καταστροφή του 1974, πραγματοποιήθηκε στο στρατόπεδο « Δημητράκη Χριστοδούλου » στην Αθαλάσσα, με τη παρουσία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, του Υπουργού Εσωτερικών και Αμύνης Γεώργιου Ιωαννίδη, και όλων των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, του Αρχηγού ΓΕΕΦ Αντιστράτηγου Γεώργιου Ντενίζη, του πρέσβη της Ελλάδος, και άλλων επισήμων.

Κατά τον εορτασμό παρουσιάστηκαν όλα τα πυροβόλα που διέθετε τότε το Πυροβολικό και τα οποία έδωσαν τον επικό αγώνα για απόκρουση της Τουρκικής Εισβολής οκτώ μήνες αργότερα, το καλοκαίρι του 1974.

Η καταστροφή του καλοκαιριού του 1974, ο μεγάλος φόρος αίματος που πλήρωσε τα Πυροβολικό με τη ολική σχεδόν καταστροφή τριών μονάδων, τους τριαντατρείς νεκρούς και τους εβδομηνταπέντε αγνοούμενους, έφερε και τη προσωρινή αναστολή των επισήμων εορτασμών της Αγίας Βαρβάρας.

Πληγωμένο το Πυροβολικό γιόρτασε ξανά επίσημα τη προστάτιδα του, την 4η Δεκεμβρίου 1977, στο στρατόπεδο « Χρήστου Σαμάρα » στην Αθαλάσσα, παρόντος του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού, του νέου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Χρυσοστόμου ΑΆ, του Υπουργού Άμυνας Χριστόδουλου Βενιαμίν, του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Ιωάννη Κομνηνού και άλλων επισήμων.

Την 4η Δεκεμβρίου 1978, ο επίσημος εορτασμός της προστάτιδας του Πυροβολικού πραγματοποιήθηκε στο στρατόπεδο « Χρήστου Σαμάρα » στην Αθαλάσσα, παρόντος του τότε Προέδρου της Κυπριακής Βουλής Αλέκου Μιχαηλίδη, του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Χρυσοστόμου ΑΆ, του Υπουργού Άμυνας Χριστόδουλου Βενιαμίν, του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Ιωάννη Κομνηνού και άλλων επισήμων.

Την 4η Δεκεμβρίου 1979, ο εορτασμός της Αγίας Βαρβάρας πραγματοποιήθηκε στο στρατόπεδο « Χρήστου Σαμάρα » στην Αθαλάσσα, με μειωμένη επίσημη παρουσία. Παρόν μόνον ο Υπουργός Άμυνας Χριστόδουλος Βενιαμίν και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Ιωάννης Κομνηνός.

Ο επίσημος εορτασμός της Προστάτιδας του Πυροβολικού επαναλήφθηκε την 4η Δεκεμβρίου 1980 στο στρατόπεδο « Χρήστου Σαμάρα » στην Αθαλάσσα παρόντος του τότε Προέδρου της Κυπριακής Βουλής Αλέκου Μιχαηλίδη, του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Χρυσοστόμου ΑΆ, του Υπουργού Άμυνας Χριστόδουλου Βενιαμίν, του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Ιωάννη Κομνηνού και άλλων επισήμων.

Την 4η Δεκεμβρίου 1981, ο εορτασμός της Αγίας Βαρβάρας πραγματοποιήθηκε στο στρατόπεδο « Χρήστου Σαμάρα » στην Αθαλάσσα, στη παρουσία του τότε προέδρου της Κυπριακής Βουλής Γεώργιου Λαδά. Παρόν επίσης ο Υπουργός Άμυνας Χριστόδουλος Βενιαμίν και ο νέος Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Νικόλαος Παπαναγιώτου.

Επίσημοι εορτασμοί της Προστάτιδας του Πυροβολικού πραγματοποιήθηκαν την 4η Δεκεμβρίου 1982, 4η Δεκεμβρίου 1983 και τη 4η Δεκεμβρίου του 1984 στο στρατόπεδο «Χρήστου Σαμάρα» στην Αθαλάσσα παρόντος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού, του τότε Προέδρου της Κυπριακής Βουλής Γεώργιου Λαδά, του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Χρυσοστόμου ΑΆ, του Υπουργού Άμυνας Χριστόδουλου Βενιαμίν, του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Νικόλαου Παπαναγιώτου και άλλων επισήμων.

Ο επίσημος εορτασμός της Μεγαλομάρτυρος Αγίας Βαρβάρας πραγματοποιήθηκε την 4η Δεκεμβρίου 1985 στο στρατόπεδο «Χρήστου Σαμάρα» στην Αθαλάσσα παρόντος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Χρυσοστόμου ΑΆ, του Υπουργού Άμυνας Ηλία Ηλιάδη, του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Δημήτριου Ματαφιά και άλλων επισήμων. Νέο στοιχείο στον εορτασμό η παρουσίαση των νέων πυροβόλων 105 χιλιοστών και των πολλαπλών εκτοξευτών 128 χιλιοστών Γιουγκοσλαβικής προελεύσεως.

Το 1986 ο εορτασμός της Μεγαλομάρτυρος Αγίας Βαρβάρας πραγματοποιήθηκε την στο στρατόπεδο «Χρήστου Σαμάρα» στην Αθαλάσσα παρόντος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού του Υπουργού Άμυνας Ηλία Ηλιάδη, του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Γεώργιου Πολίτη και άλλων επισήμων.

Στις 4 Δεκεμβρίου 1987 ο εορτασμός της Μεγαλομάρτυρος Αγίας Βαρβάρας πραγματοποιήθηκε την στο στρατόπεδο «Χρήστου Σαμάρα» στην Αθαλάσσα παρόντος του τότε Προέδρου της Κυπριακής Βουλής Βάσου Λυσσαρίδη του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Χρυσοστόμου ΑΆ, του Υπουργού Άμυνας Ηλία Ηλιάδη, του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Γεώργιου Πολίτη και άλλων επισήμων.

Την 4η Δεκεμβρίου 1988, ο εορτασμός της Αγίας Βαρβάρας πραγματοποιήθηκε στο στρατόπεδο « Χρήστου Σαμάρα » στην Αθαλάσσα, με μειωμένη επίσημη παρουσία. Παρόν μόνον ο Υπουργός Άμυνας Ανδρέας Αλωνεύτης και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Γεώργιος Πολίτης.

Ο επίσημοι εορτασμοί της Προστάτιδας του Πυροβολικού επαναλήφθηκαν την 4η Δεκεμβρίου 1989 και τη 4η Δεκεμβρίου 1990, στο στρατόπεδο «Χρήστου Σαμάρα» στην Αθαλάσσα παρόντος του τότε Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργου Βασιλείου, του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Χρυσοστόμου ΑΆ, του Υπουργού Άμυνας Ανδρέα Αλωνεύτη, του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Παναγιώτη Μαρκόπουλου και άλλων επισήμων.

Ο επίσημος εορτασμός της Μεγαλομάρτυρος Αγίας Βαρβάρας πραγματοποιήθηκε την 4η Δεκεμβρίου 1991 στο στρατόπεδο «Χρήστου Σαμάρα» στην Αθαλάσσα παρόντος του Προέδρου της Κυπριακής Βουλής Αλέξη Γαλανού, του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Χρυσοστόμου ΑΆ, του Υπουργού Άμυνας Ανδρέα Αλωνεύτη, του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Παναγιώτη Μαρκόπουλου και άλλων επισήμων. Νέο στοιχείο στον εορτασμό η παρουσίαση των νέων ημιαυτοκινούμενων πυροβόλων 155 χιλιοστών Γαλλικής προελεύσεως και των αντιαεροπορικών συστημάτων OERLIGON Ελβετικής προελεύσεως.

Ο επίσημος εορτασμός της Προστάτιδας του Πυροβολικού επαναλήφθηκε την 4η Δεκεμβρίου 1992, στο στρατόπεδο «Χρήστου Σαμάρα» στην Αθαλάσσα παρόντος του τότε Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργου Βασιλείου, του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Χρυσοστόμου ΑΆ, του Υπουργού Άμυνας Ανδρέα Αλωνεύτη, του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Γεώργιου Σειραδάκη και άλλων επισήμων. Νέο στοιχείο στον εορτασμό η παρουσίαση του νέου Γαλλικού αυτοκινούμενου Πυροβόλου 155 χιλιοστών.

Την 4η Δεκεμβρίου 1993, ο εορτασμός της Αγίας Βαρβάρας πραγματοποιήθηκε στο στρατόπεδο « Χρήστου Σαμάρα » στην Αθαλάσσα, με μειωμένη επίσημη παρουσία. Παρόν μόνον ο Υπουργός Άμυνας Κύπρος Ηλιάδης και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Γεώργιος Σειραδάκης.

Ο επίσημοι εορτασμοί της Προστάτιδας του Πυροβολικού επαναλήφθηκαν την 4η Δεκεμβρίου 1994, και τη 4η Δεκεμβρίου 1995 στο στρατόπεδο «Χρήστου Σαμάρα» στην Αθαλάσσα παρόντος του τότε Προέδρου της Κυπριακής Βουλής Αλέξη Γαλανού, του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Χρυσοστόμου ΑΆ, του Υπουργού Άμυνας Κύπρου Ηλιάδη, του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Νικόλαου Βορβολάκου και άλλων επισήμων.

Στον επίσημο εορτασμό της Προστάτιδας του Πυροβολικού την 4η Δεκεμβρίου 1996, παρέστη ο τότε πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Σπύρος Κυπριανού, ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Χρυσόστομος ΑΆ, ο Υπουργός Άμυνας Κύπρος Ηλιάδης, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Νικόλαος Βορβολάκος και άλλοι επίσημοι.

Την 4η Δεκεμβρίου 1997 καθώς και την 4η Δεκεμβρίου 1998, ο εορτασμός της Αγίας Βαρβάρας πραγματοποιήθηκε στο στρατόπεδο « Χρήστου Σαμάρα » στην Αθαλάσσα, με μειωμένη επίσημη παρουσία. Παρόν μόνον ο Υπουργός Άμυνας Γιαννάκης Ομήρου και οι Αρχηγοί της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγοι Νικόλαος Βορβολάκος και Δημήτριος Δήμου αντίστοιχα.

Την 4η Δεκεμβρίου 1999, ο εορτασμός της Αγίας Βαρβάρας πραγματοποιήθηκε στο στρατόπεδο « Χρήστου Σαμάρα » στην Αθαλάσσα, με μειωμένη επίσημη παρουσία. Παρόν μόνον ο εκτελών χρέη Υπουργού Άμυνας Κώστας Θεμιστοκλέους και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Δημήτριος Δήμου.

Στον επίσημο εορτασμό της Προστάτιδας του Πυροβολικού την 4η Δεκεμβρίου 2000, παρέστη ο τότε πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Σπύρος Κυπριανού, ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Χρυσόστομος ΑΆ, ο Υπουργός Άμυνας Σωκράτης Χασικος, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης και άλλοι επίσημοι.

Την 4η Δεκεμβρίου 2001, ο εορτασμός της Αγίας Βαρβάρας πραγματοποιήθηκε στο στρατόπεδο « Χρήστου Σαμάρα » στην Αθαλάσσα, με μειωμένη επίσημη παρουσία. Παρόν μόνον ο εκτελών χρέη Υπουργού Άμυνας Κώστας Θεμιστοκλέους και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης. Την εκκλησία εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Κερύνειας Παύλος. Αξιοσημείωτο γεγονός στον εορτασμό, η παρουσίαση του νεοαποκτηθέντος Ρωσσικού αντιαεροπορικού συστήματος TOR-M1.

Την 4η Δεκεμβρίου 2002, ο εορτασμός της Αγίας Βαρβάρας πραγματοποιήθηκε στο στρατόπεδο « Χρήστου Σαμάρα » στην Αθαλάσσα, με μειωμένη επίσημη παρουσία. Παρόν μόνον ο Υπουργός Άμυνας Σωκράτης Χάσικος και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος. Την εκκλησία εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος.

Την 4η Δεκεμβρίου 2003, ο εορτασμός της Αγίας Βαρβάρας πραγματοποιήθηκε στο στρατόπεδο « Χρήστου Σαμάρα » στην Αθαλάσσα, με μειωμένη επίσημη παρουσία. Παρόν μόνον ο Υπουργός Άμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος.

Την 4η Δεκεμβρίου 2004, ο εορτασμός της Αγίας Βαρβάρας πραγματοποιήθηκε στο στρατόπεδο « Χρήστου Σαμάρα » στην Αθαλάσσα, με μειωμένη επίσημη παρουσία. Παρόν μόνον ο Υπουργός Άμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος. Αξιοσημείωτο γεγονός, η παρουσίαση έκθεσης Ιστορικής Φωτογραφίας του Πυροβολικού από το Παγκύπριο Σύνδεσμο Εφέδρων Πυροβολικού.

Την 4η Δεκεμβρίου 2005, ο εορτασμός της Αγίας Βαρβάρας πραγματοποιήθηκε στο στρατόπεδο « Χρήστου Σαμάρα » στην Αθαλάσσα, με μειωμένη επίσημη παρουσία. Παρόν μόνον ο Υπουργός Άμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος. Αξιοσημείωτο γεγονός, η παρουσίαση έκθεσης Ιστορικής Φωτογραφίας του Πυροβολικού με θέμα « 1964-2004 – 40 χρόνια εορτασμοί Αγίας Βαρβάρας » από το Παγκύπριο Σύνδεσμο Εφέδρων Πυροβολικού.

Την 4η Δεκεμβρίου 2006, ο εορτασμός της Αγίας Βαρβάρας πραγματοποιήθηκε στο στρατόπεδο « Χρήστου Σαμάρα » στην Αθαλάσσα, με μειωμένη επίσημη παρουσία. Παρόν μόνον ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Συμεωνίδης, ο νέος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου Χρυσόστομος ΒΆ και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Μπισμπίκας. Αξιοσημείωτο γεγονός, η παρουσίαση έκθεσης Ιστορικής Φωτογραφίας του Πυροβολικού με θέμα « Τα κατεχόμενα στρατόπεδα μας τότε και σήμερα » από το Παγκύπριο Σύνδεσμο Εφέδρων Πυροβολικού.

Το 2010, ο εορτασμός πραγματοποιήθηκε στο στρατόπεδο Αντιστράτηγου Χατζηδάκη Εμμανουήλ στην Αγία Βαρβάρα και στα πλαίσια του Εορτασμού αυτού, τελέστηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ήρωα Διοικητή της 173 ΜΑ/ΤΠ, Αντιστράτηγου Εμμανουήλ Χατζηδάκη την οποία προσέφερε ο Σύνδεσμος μας προς την Εθνική Φρουρά.

Τα τελευταία επτά χρόνια οι εορτασμοί πραγματοποιούνται στο Στρατόπεδο του Δελικήπου, που φέρει το όνομα του Ήρωα Διοικητή της 181 ΜΠΠ Αντιστράτηγου Καλμπουρτζή Στυλιανού.

Privacy Policy Settings