Αντιαεροπορικό Σύστημα Κατευθυνόμενων Βλημάτων TOR/M1

Το αντιαεροπορικό σύστημα Κατευθυνόμενων Βλημάτων TOR/M1 είναι ένα από τα πιο αξιόλογα αντιαεροπορικά συστήματα βραχέως βεληνεκούς ( SHORADS ) και διαθέτει χαρακτηριστικά με ψηλές δυνατότητες αντιαεροπορικής προστασίας.

Το σύστημα αυτό είναι Ρωσικής κατασκευής αλλά παρόμοια συστήματα κατασκευάζονται και σε άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Το σύστημα TOR-M1 μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ψηλά ποσοστά επιτυχίας για τη προσβολή πολεμικών αεροσκαφών, καθώς και μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου UAV, κατευθυνόμενων βλημάτων αντιραντάρ ( HARM ), πυραύλων CRUISE κ.λ.π. ( Δυνατότητα καταστροφής στόχων με επιφάνεια μεγαλύτερη του 0,1 τ.μ. )

Η χρησιμοποίηση του συστήματος εκτελείται στα πλαίσια Μοίρας Α/Α Πυροβολικού με 3-4 πυροβολαρχίες των 3-4 συστημάτων η κάθε μία.

Το σύστημα ΤΟR-Μ1 φέρεται επί οχήματος 9Α331-1. Το όχημα διαθέτει πετρελαιοκινητήρα δωδεκακύλινδρο υποδύναμης 710 ή 780 ΗΡ.

Το βάρος του οχήματος είναι 35 τόνοι και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 65 ΧΑΩ σε λεωφόρο και 45 ΧΑΩ σε χωμάτινη διαδρομή. Το όχημα διαθέτει θωράκιση 10 mm μπροστά και 8 mm στα πλάγια.

Το σύστημα TOR-M1 έχει δυνατότητα καταστροφής στόχου σε μέγιστο βεληνεκές 12 χλμ και ελάχιστο βεληνεκές 1 χλμ σε ύψος από 10μ ως και 6000 μ.

Ο μέγιστος αριθμός στόχων που το σύστημα δύναται να επεξεργάζεται ταυτόχρονα είναι 48 και έχει δυνατότητα παρακολούθησης των 10 πιο επικίνδυνων στόχων. Το σύστημα έχει δυνατότητα ταυτόχρονης εμπλοκής δύο στόχων με ταυτόχρονη καθοδήγηση δύο βλημάτων με διαφορά εκτόξευσης 4 δευτερολέπτων.

Το σύστημα υπηρετείται από πλήρωμα μάχης 4 ατόμων.

Το αντιαεροπορικό σύστημα κατευθυνόμενων βλημάτων TOR-M1 έχει ενταχθεί στην αντιαεροπορική άμυνα πολλών χωρών εκτός από τη Ρωσία, περιλαμβανομένων της Ελλάδος και της Κύπρου.

Privacy Policy Settings